Novitović: Rast vodostaja Save, u opadanju Una i Sana

Srna
Foto: Velibor Tripić

NOVI GRAD - Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da se danas očekuje dodatni porast vodostaja Save i izloženost riziku Gradiške i Srpca, dok su rijeke Una i Sana u opadanju.

-Prema informacijama koje sam dobio, u Srpcu ima zaplavljenih objekata, u Gradišci je poplavljeno poljoprivredno zemljište. Imamo stabilizaciju vremenskih prilika, nekih 12 sati bez padavina tako da ubrzo očekujemo da izađemo iz ove situacije - rekao je jutros Novitović.

On je istakao da su vodostaji u opadanju u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici.
Novitović je naveo da se prati dotok vode uzvodno od Prijedora i Novog Grada, ali i dešavanja u Sloveniji, Hrvatskoj, vodostaj Kupe, Korane, Save.

-Prema svim informacijama koje nam dostavlja Republički hidrometeorološki zavod, pravimo planove postupanja u naredna tri dana. Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim lokalnim zajednicama od Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Gradiške, Dubice, Srpca - rekao je Novitović.

Prema njegovim riječima, prošlo se sa najmanjim mogućim posledicama, ali iskustva i naučene lekcije pokazuju da se ne smije dozvoljavati da se poplave dešavaju na istim lokalitetima, zbog čega se mora pojačati preventivno djelovanje, početi izgradnja nasipa.

-Poplave su nam uglavnom u nebranjenim prostorima. Moramo ojačati postojeće objekte - kaže Novitović.

Precizirao je da se to odnosi i na prepumpnu stanicu u Novom Gradu iz pedesetih godina prošlog vijeka, za šta se u kratkoročnim planovima mora naći rješenje. To je, istakao je, prioritet u ovoj lokalnoj zajednici jer se ne smije dozvoliti da Novi Grad bude u riziku.

Novitović je napomenuo da Republička uprava pomaže u ovakvim situacijama, ali u slučaju da se pojavi situacija iz 2014. godine na većem prostoru planovi se moraju prilagođavati.

-Vodostaj rijeke Une u Kostajnici opada i jutros je iznosio 486 centimetara. Vodostaj je jutros u 8.00 časova za 13 centimetara niži nego sinoć kada je izmjeren najviši vodostaj u protekla tri dana od 499 centimetara - rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

On je istakao da je ovaj nivo bio samo šest centimetara niži od vodostaja Une 2014. godine, kada je izmjereno 505 centimetara.

Prema njegovim riječima, pumpe u Ulici Ranka Šipke i dalje rade, a put prema Kozarskoj Dubici je još neprohodan.

Pašić je podsjetio da, prema odluci opštinskog Štaba za vanredne situacije, danas u Kostajnici ne rade Osnovna škola “Petar Mećava”, Srednjoškolski centar i Klub za djecu “Kestenko”.

- Obilne padavine su u Krupi na Uni pričinile štetu na putevima i u poljoprivredi - izjavio je načelnik opštine Mladen Kljajić.

On je istakao da je šteta na putevima već evidentna, kao i da su bujice oštetile sve makadamske puteve, koje je neophodno sanirati.

Kljajić je naveo da će se konkretnije o šteti u poljoprivredi moći govoriti nakon što se voda povuče sa parcela.

Usljed obilnih padavina iz korita su izašle rječice i potoci, te zaplavili poljoprivredno zemljište.

U ovoj lokalnoj zajednici rade sve službe i odvija se nastava u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”.

Građanima je preporučeno da vodu za piće preventivno prokuvaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana