Новаковић Бурсаћ: Заступање српског народа у органима у ФБиХ се злоупотребљава

Срна
Новаковић Бурсаћ: Заступање српског народа у органима у ФБиХ се злоупотребљава

САРАЈЕВО - Случај Елвиса Живковића, „новорођеног“ Србина, који је захваљујући аномалијама изборног система изабран у Дом народа Парламента ФБиХ, доказује да се заступање српског народа у законодавним и извршним органима у ФБиХ у континуитету злоупотребљава, изјавила је Срни шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Ова одлука, објавом у Службеном гласнику БиХ, прије неколико дана ступила је на снагу и додјелом мандата Живковићу попуњен је Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ.

Ријеч је о мандату након избора још 2018. године, иако су се представници СНСД-а противили Живковићевом именовању.

Бурсаћева је истакла да овај случај „новорођеног Србина од 2018. године“ доказује да је легитимно представљање значајна тема која се тиче свих у БиХ, а посебно српског народа у ФБиХ која се у континуитету нарушава.

Бурсаћева, која је и члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона, очекује да ће овај проблем бити ријешен измјенама Изборног закона тако да представнике Срба, а и других народа, бирају њихови сународници.

-Сва друга досадашња рјешења показала су се као подлога за манипулације и искривљење суштине уставних композиција у БиХ на свим нивоима -напоменула је Бурсаћева.

Она је коментарисала то што је, на основу достављених резултата гласања у Скупштини Посавског кантона, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ потврдила резултате посредних избора и додијелила мандат Живковићу, делегату из реда српског народа, чиме Срби у ФБиХ поново доведени у позицију да их представљају они који се зарад позиција изјашњавају по потреби.

Још у октобру 2019. предсједник Општинског одбора СНСД-а у Оџаку Дамир Иветић рекао је да Срби са простора Посавског кантона очекују да члан Посавске странке Елвис Живковић, „наводни Хрват који се изјаснио као Србин“, неће бити именован за потпредсједника Скупштине овог кантона и делегата из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ.

-Живковић се на изборима 2012. године изјаснио као Хрват. Због лошег резултата није учествовао на изборима 2014. године. Пред опште изборе 2018. године изјаснио се да је Србин и, у складу са Изборним законом БиХ, учествовао на изборима за Скупштину Посавског кантона -, рекао је тада Иветић.

Предсједник Скупштине Посавског кантона, ХДЗ-ов Блаж Жупарић тада је рекао да се нада да Живковић неће бити изабран за потпредсједника Скупштине и делегата у Дому народа Парламента ФБиХ зато што „он заиста није Србин“, нема подршку српског бирачког тијела, иако му је ЦИК БиХ верификовао мандат.

Елвис Живковић тада није желио да коментарише ситуацију, наводећи да је „питање припадности нацији лично питање“.
Према тренутним подацима са званичне странице Скупштине Посавског кантона, Живковића нема у Колегијуму, док је једини члан Клуба Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана