Novaković Bursać: Zastupanje srpskog naroda u organima u FBiH se zloupotrebljava

Srna
Novaković Bursać: Zastupanje srpskog naroda u organima u FBiH se zloupotrebljava

SARAJEVO - Slučaj Elvisa Živkovića, „novorođenog“ Srbina, koji je zahvaljujući anomalijama izbornog sistema izabran u Dom naroda Parlamenta FBiH, dokazuje da se zastupanje srpskog naroda u zakonodavnim i izvršnim organima u FBiH u kontinuitetu zloupotrebljava, izjavila je Srni šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Ova odluka, objavom u Službenom glasniku BiH, prije nekoliko dana stupila je na snagu i dodjelom mandata Živkoviću popunjen je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Riječ je o mandatu nakon izbora još 2018. godine, iako su se predstavnici SNSD-a protivili Živkovićevom imenovanju.

Bursaćeva je istakla da ovaj slučaj „novorođenog Srbina od 2018. godine“ dokazuje da je legitimno predstavljanje značajna tema koja se tiče svih u BiH, a posebno srpskog naroda u FBiH koja se u kontinuitetu narušava.

Bursaćeva, koja je i član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, očekuje da će ovaj problem biti riješen izmjenama Izbornog zakona tako da predstavnike Srba, a i drugih naroda, biraju njihovi sunarodnici.

-Sva druga dosadašnja rješenja pokazala su se kao podloga za manipulacije i iskrivljenje suštine ustavnih kompozicija u BiH na svim nivoima -napomenula je Bursaćeva.

Ona je komentarisala to što je, na osnovu dostavljenih rezultata glasanja u Skupštini Posavskog kantona, Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandat Živkoviću, delegatu iz reda srpskog naroda, čime Srbi u FBiH ponovo dovedeni u poziciju da ih predstavljaju oni koji se zarad pozicija izjašnjavaju po potrebi.

Još u oktobru 2019. predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku Damir Ivetić rekao je da Srbi sa prostora Posavskog kantona očekuju da član Posavske stranke Elvis Živković, „navodni Hrvat koji se izjasnio kao Srbin“, neće biti imenovan za potpredsjednika Skupštine ovog kantona i delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

-Živković se na izborima 2012. godine izjasnio kao Hrvat. Zbog lošeg rezultata nije učestvovao na izborima 2014. godine. Pred opšte izbore 2018. godine izjasnio se da je Srbin i, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, učestvovao na izborima za Skupštinu Posavskog kantona -, rekao je tada Ivetić.

Predsjednik Skupštine Posavskog kantona, HDZ-ov Blaž Župarić tada je rekao da se nada da Živković neće biti izabran za potpredsjednika Skupštine i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH zato što „on zaista nije Srbin“, nema podršku srpskog biračkog tijela, iako mu je CIK BiH verifikovao mandat.

Elvis Živković tada nije želio da komentariše situaciju, navodeći da je „pitanje pripadnosti naciji lično pitanje“.
Prema trenutnim podacima sa zvanične stranice Skupštine Posavskog kantona, Živkovića nema u Kolegijumu, dok je jedini član Kluba Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana