Ништа од поврата станова ЈНА

nezavisne.com
Ништа од поврата станова ЈНА

Сарајево - Европски суд за људска права одлучио је да припадници бивше ЈНА немају право на поврат станова, које су до распада бивше Југославије користили на подручју Босне и Херцеговине, уколико су након тога ријешили своје стамбено питање у некој од држава насталих на подручју бивше Југославије.

 

Европски суд пресуду је донио одлучујући по тужби бившег припадника ЈНА, који је тражио да му власти БиХ врате стан који је користио до 1992. године и по тадашњим законима откупио од војностамбеног фонда бивше државе.

Како је саопштено из канцеларије заступнице БиХ пред судом у Стразбуру Монике Мијић, ова одлука значи да припадници бивше ЈНА који су имали станарско право или откупљен војни стан у БиХ немају право на поврат тог стана ако им је у Србији или другој држави, бившој републици СФРЈ, признато право на додјелу војног стана или им је одобрен стамбени кредит суфинансиран од државе, без обзира на то да ли им је стан и физички додијељен.

Наиме, подносиоцу тужбе стан још није додијељен, али суд је ипак утврдио да његова тужба против Босне и Херцеговине није основана.

Европски суд је утврдио да у Србији припадници војске још могу добити војни стан у закуп на неодређено вријеме или, у недостатку

одговарајућег стана, стамбени кредит суфинансиран од државе, а подносиоцу тужбе против БиХ власти Србије признале су право додјеле стана у власништву Министарства обране.

Такође, у складу са законодавством Србије, подноситељ тужбе је био дужан да се одрекне војног стана у Босни и Херцеговини како би стекао право на војни стан у Србији, преноси агенција Хина.

Ради се о случају "Алексић против БиХ", а тај официр бивше ЈНА жалио се да му је прекршено право на имовину због немогућности да врати у посјед војни стан у Босни и Херцеговини који је откупио у марту 1992. године.

Тај предмет је идентичан случају "Ђокић против БиХ" у којем је Србија нетачно тврдила пред судом да у Србији припадници војске не могу више стећи нити станарско право нити право закупа на стану на неодређено вријеме, пише агенција Фена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана