Нема подршке за план запошљавања

Маријана Миљић
Нема подршке за план запошљавања

Бањалука - Приједлог акционог плана запошљавања за ову годину јуче није добио зелено свјетло на сједници Економско-социјалног савјета РС јер нису уважени ставови социјалних партнера.

- Овај документ разматрали смо на претходној сједници и тада су социјални партнери затражили његову дораду. Синдикат је тражио да пет милиона КМ које би Завод за запошљавање требало да да за рефундирање доприноса послодавцима на крају 2018. године буде намакнуто из буџета Српске или из Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС. Наш захтјев није уважен и приједлог акционог плана запошљавања за ову годину није добио подршку - рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

На дневном реду је био и извјештај о реализацији акционог плана запошљавања за прошлу годину који је послије полемике социјалних партнера враћен на дораду.

- Овај извјештај враћен је предлагачу како би доставио додатне податке. Пословној заједници потребни су подстицаји за запошљавање у реалном сектору, како би створили продуктивна и сигурна радна мјеста и како би људи за чије запошљавање је одобрен новац остали да раде и након истека пројеката. Завод за запошљавање РС мора да доживи своју реформу и прилагоди се стварном животу - казала је Мишићева. Апеловала је на послодавце и Владу РС да нешто конкретно учине како би дошло до повећања плата радницима у привреди, јер РС остаје без радне снаге.

- Позивамо их да заједно сједнемо за сто и да коначно уредимо општи колективни уговор и права радника како би се показало да послодавци и Влада брину о радницима и њиховом останку на овим просторима - навела је Мишићева.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић рекао је да ће се накнадно изјаснити о плану запошљавања за ову годину, односно након што добију образложења од Владе РС шта је са обећаним  субвенционисањем додатног запошљавања радника.

- Извјештај о реализацији акционог плана запошљавања за 2017. враћен је на дораду јер желимо да добијемо тачне податке о запосленима. Није довољно новца пласирано у привреду. Желимо да видимо гдје је новац пласиран, у која предузећа и колико је радника остало да ради. Пословној заједници тренутно недостају кадрови за много радних мјеста, профила од средње до високе стручне спреме, али нема пуно заинтересованих за рад у реалном сектору - истакао је Мијић.

Представници Владе РС нису се јуче обраћали новинарима.

Новац

Представници Владе РС раније су навели да ће за реализацију акционог плана запошљавања у РС у овој години бити утрошено 14,6 милиона марака. Навели су и да ће фокус на отварању нових радних мјеста бити у привреди. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана