Недељко Јовић, замјеник министра безбједности: Појединци су политику ставили изнад безбједности

Ведрана Кулага Симић
Недељко Јовић, замјеник министра безбједности: Појединци су политику ставили изнад безбједности

САРАЈЕВО - Замјеник министра безбједности БиХ Недељко Јовић рекао је за “Глас Српске” да је инструкцију на коју су многи бурно реаговали, а која је потребна БиХ како би остварила пуну сарадњу са Европском полицијском службом (Европол) потписао са најбољом намјером, али да су појединци из безбједносних структура у земљи одлучили да, из неких својих разлога, погазе оно што су раније подржали.

Јовић је, наиме, због упражњене позиције министра у ресору безбједности, крајем јуна потписао инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, што је изазвало негодовање федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића који желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији. Јовић, с друге стране, истиче, као и МУП Српске, да Дирекција нема основа да буде заједничка тачка те да је и раније речено да ће то бити Министарство безбједности.

У БиХ је 2013. донесена Одлука о успостављању система сарадње у размјени информација надлежних органа за спровођење закона са Европолом, а у августу 2016. потписан Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи који је идуће године ратификован у парламентима БиХ и ЕУ. Министарство безбједности БиХ је у марту ове године, када је на позицији министра био Фахрудин Радончић, обавијестило врх Европола да ће имплементирати споразум, потписивањем инструкције и упутити официра за везу.

Успостављање заједничке контакт тачке за сарадњу је, додао је Јовић, један од првих услова у области владавине права у процесу приступања ЕУ, што су више пута нагласили представници ЕУ, а БиХ је дужна да успостави ту контакт тачку путем које би надлежни полицијски органи размјењивали оперативне информације, што је и учињено потписивањем инструкције.

- Не улазећи у политичке конотације и разлоге појединаца, који у посљедње вријеме оспоравају оно што су се раније договорили и потписали, доводећи у питање властите и одлуке највиших државних органа на чије се законске одредбе позивају, ради се о свјесној опструкцији међународне полицијске сарадње у размјени оперативних података у временима сложене безбједносне ситуације, која захтијевају заједничко дјеловање свих, а што поменута документа предвиђају, у духу Устава и уставне структуре БиХ - истакао је Јовић.

Према тим правно обавезујућим документима, тврди Јовић, размјена оперативних информација са Европолом једино је могућа путем заједничке контакт тачке у Министарству безбједности БиХ, на адреси Трг БиХ један.

- Оглашавање и коментари којима се оспорава договорено и потписано од појединих личности које су сва ова документа договарале и потписивале је корак уназад у међународној полицијској сарадњи и задовољавању стандарда ЕУ, што може имати нежељене безбједносне компликације у БиХ - рекао је Јовић. 

Додао је да су даљи кораци на Европолу који као власник опреме, која је тренутно смјештена у Дирекцији, треба да донесе одлуку.

На питање због чега дуго није одговарао на прозивке, подвукао је да је за њега сарадња са Европолом чисто безбједносно питање.

- Нисам  хтио да се то политизује, али с обзиром на то да смо у изборној години, неки користе сваку прилику да прикупе јефтине политичке поене, а они се у ФБиХ најлакше добијају нападом на представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, не марећи што тиме обмањују јавност, износећи неистине. Један од примјера је позивање на Устав БиХ, који ни у једном дијелу не познаје Дирекцију за координацију полицијских тијела, а још мање размјену података са Европолом. С обзиром на то да као неко ко долази из полицијске професије знам колику ће корист од те сарадње имати све полицијске агенције у БиХ, уложићу све напоре да ову причу доведем до краја, као и да покренем неке друге пројекте, који неоправдано стоје у ладицама, а могу бити од значаја за безбједност грађана БиХ - закључио је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана