Небојша Радмановић: Бакир Изетбеговић пријети свима који нису Бошњаци

Горан Маунага
Небојша Радмановић: Бакир Изетбеговић пријети свима који нису Бошњаци

Писмо које је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић упутио предсједнику РС Милораду Додику је врста пријетње онима у БиХ који нису Бошњаци, и то ратом. То је врло опасно за БиХ. Сви политичари, а поготово чланови Предсједништва БиХ, морају да се суздржавају од таквих потеза.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

- Прича о сто одсто БиХ подсјећа на превазиђене бошњачке лидере и показује да се политика из бошњачког политичког врха није промијенила и да је иста већ 20 година - оцијенио је Радмановић.

Коментаришући оцјене Европске комисије и Савјета Европе о ситуацији у БиХ, он је рекао да стање јесте тешко, али и различито унутар БиХ.

- Није да је ово највећа криза од 1995. године до данас. Имали смо веће кризе када су ти из међународне заједнице смјењивали недужне функционере - рекао је Радмановић.

* ГЛAС: Извјештај Европске комисије о путу БиХ ка ЕУ је негативан. Шта је томе највише допринијело?

РAДМAНОВИЋ: Нисмо могли ни очекивати позитиван извјештај у оваквој ситуацији, али није суштина у једном бирократском извјештају. Ми смо имали добре извјештаје, као на примјер 2008. године, а нису нам дали да аплицирамо за кандидатски статус, иако је у неким сегментима био бољи од извјештаја за наше сусједе који су данас кандидати за преговоре о чланству у ЕУ. Политички концепт ЕУ је изгубио у односу на онај бирократски.

* ГЛAС: Још горе оцјене дошле су из Парламентарне скупштине Савјета Европе која је оцијенила да је ово највећа криза од 1995. године?

РAДМAНОВИЋ: Прије неколико мјесеци у разговору са генералним секретаром и другим функционерима Савјета Европе нисмо дошли до таквог закључка. Стање јесте тешко, али различито унутар БиХ. Није тачно да је ово највећа криза. Имали смо веће кризе када су ти из међународне заједнице смјењивали недужне функционере. Но, сигурно је да се овдје стање треба стабилизовати. Има одговорности и нас унутар БиХ, прије свега изабраних политичара, али и одговорности међународних представника који годинама управљају овом земљом, а ништа не поправљају. Вријеме је да се нешто промијени. Мијењали су политичаре, кажњавали чак и оне које је народ легитимно изабрао, али нису мијењали функционере међународне заједнице. Вријеме је да они оду, па да видимо хоће ли БиХ без њих функционисати боље.

* ГЛAС: Како оцјењујете неприхватање приједлога и уступака српских странака изнесених на састанку у Брчком и да ли очекујете скоро формирање Савјета министара БиХ?

РAДМAНОВИЋ: Послије првих консултација у Предсједништву за именовање мандатара изградио сам став око тога и мислим да сам био потпуно у праву. СДП је задовољан оним што је урадио у ФБиХ и не жели да се формира Савјет министара ако он не би био потпуно под њиховом контролом. Њихова прича о фиктивној подјели пет према пет унутар Савјета министара показује да сам у праву. Док не дођемо до тога да смо сви равноправни, БиХ неће функционисати. Одговоран ће бити онај ко то не прихвата, а у овој фази то је СДП.

* ГЛAС: Како коментаришете оштро интонирано писмо члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића упућено предсједнику РС Милораду Додику?

РAДМAНОВИЋ: Писмо је, у најмању руку, покварило покушај стварања бољих односа између лидера политичких партија. Из тог угла оно је потпуно негативно. У њему је изнесен низ нетачних ствари и покушаја доказивања нечега што се не може доказати и што Изетбеговића сврстава у политичаре старог кова који су све ово и направили. Прича о сто одсто БиХ подсјећа на превазиђене бошњачке лидере и показује да се политика из бошњачког политичког врха није промијенила, да је она иста већ 20 година. Писмо је врста пријетње онима у БиХ који нису Бошњаци, и то ратом. То је врло опасно за БиХ. Сви политичари, а поготово чланови Предсједништва БиХ, морају да се суздржавају од таквих потеза.

* ГЛAС: Да ли је дио те политике и једнострани однос бошњачких представника према ратним злочинима почињеним у БиХ?

РAДМAНОВИЋ: Бошњачки политичари желе да сакрију истину, али она се не може сакрити. Имамо потпуно неприродну ситуацију да су већина Срба злочинци и да је овдје крив свако ко се и поздравио с неким од осумњичених за ратне злочине. Сви српски војни и политички функционери су у Хагу, њима се суди и кад су криви и кад нису. То је дјелимично случај и са Хрватима. Истовремено, нико од Бошњака, нарочито припадници њиховог војног и политичког врха, не одговара као да ништа нису починили. Постоје свједоци о злочинима које су починили неки посланици у Скупштини бошњачког Зеничко-добојског кантона, али нико о томе ништа не говори. Објављена су документа да директор Обавјештајно-безбједносне агенције штити човјека који је осумњичен за ратни злочин, али нико ништа не предузима. Aко томе додамо да у Сарајеву мисле да уопште не треба да се суди за злочине над колоном ЈНA у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, онда је јасно да ми не градимо исту земљу. Потпуно је јасно да смо преварени ми који смо се залагали да сви осумњичени одговарају и да суд каже да ли су криви или не, јер се никоме из једног народа не суди и њихова недјела нико не испитује. То се мора мијењати у главама лидера бошњачког народа, али и дијела међународне заједнице. Изетбеговићево писмо указује да они немају намјеру да се мијењају, али онда ово није земља коју можемо заједно да градимо.

* ГЛAС: Може ли се РС изборити за другачији поглед међународне заједнице и колики је допринос томе посјета предсједника РС Милорада Додика Вашингтону?

РAДМAНОВИЋ: Врло је важно да је предсједник РС отишао у посјету СAД. Важно је што се састаје у Стејт департменту са високим функционерима, члановима Савјета за националну безбједност СAД и конгресменима. Ту увијек постоји одређена корист. Јасно је да СAД имају много већих проблема него што је то БиХ и да једна посјета неће допринијети корјенитим промјенама у њиховом односу према БиХ и према западном Балкану, који све више постаје проблем за ЕУ.

* ГЛAС: Да ли изјава амбасадора СAД у БиХ Патрика Муна да је ФБиХ скуп и нефункционалан ентитет и да га због тога треба реформисати представља преокрет у погледу на ову земљу и како оцјењујете тумачење те изјаве као најаве подјеле ФБиХ?

РAДМAНОВИЋ: Нисам разумио да је то залагање за подјелу ФБиХ на два ентитета, а чињеница о томе како је ФБиХ организована је оно о чему ми из РС говоримо годинама. Прича да у БиХ има 185 министара је потпуно тачна, али појединци тек сада схватају да је од тих 185, само 16 у РС. Мислим да је ово питање сазрело код свих који размишљају о БиХ.

* ГЛAС: Aфера у вези са нестанком 11,5 тона експлозива при уништавању вишка оружја и муниције још није до краја истражена. Раније сте изјавили да би, у најмању руку, министар одбране Селмо Цикотић требало да поднесе оставку?

РAДМAНОВИЋ: БиХ у цјелини није сазрела и дошла до тога да због пропуста функционери подносе оставку. Нестанак 11,5 тона експлозива је само дио малверзација са наоружањем, на шта указујемо годинама. Не можемо да дозволимо неизвршавање одлука Предсједништва БиХ и нечије богаћење на једној хуманој акцији. То ћемо успјети да спријечимо.

Косово

* ГЛAС: Које је најреалније и најприхватљивије рјешење за Косово?

РAДМAНОВИЋ: Из угла члана Предсједништва БиХ нећу да говорим о унутрашњем стању у Србији, а Косово и Метохија је дио Србије. Званична политика Србије морала би гласније да укаже међународној заједници на то да се на Косову интервенише против људи који живе на својој земљи, којима су ту живјели и прадједови и који хоће да ту и остану. Велике силе подржавају самопроглашено отцјепљење Косова и то је сасвим друга реалност од ове о којој говорим. Између те двије реалности мора се наћи рјешење. Одуговлачење рјешења не иде у корист Срба који живе на Косову, али ни у корист Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана