Nebojša Radmanović: Bakir Izetbegović prijeti svima koji nisu Bošnjaci

Goran Maunaga
Nebojša Radmanović: Bakir Izetbegović prijeti svima koji nisu Bošnjaci

Pismo koje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio predsjedniku RS Miloradu Dodiku je vrsta prijetnje onima u BiH koji nisu Bošnjaci, i to ratom. To je vrlo opasno za BiH. Svi političari, a pogotovo članovi Predsjedništva BiH, moraju da se suzdržavaju od takvih poteza.

Izjavio je to u intervjuu "Glasu Srpske" član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

- Priča o sto odsto BiH podsjeća na prevaziđene bošnjačke lidere i pokazuje da se politika iz bošnjačkog političkog vrha nije promijenila i da je ista već 20 godina - ocijenio je Radmanović.

Komentarišući ocjene Evropske komisije i Savjeta Evrope o situaciji u BiH, on je rekao da stanje jeste teško, ali i različito unutar BiH.

- Nije da je ovo najveća kriza od 1995. godine do danas. Imali smo veće krize kada su ti iz međunarodne zajednice smjenjivali nedužne funkcionere - rekao je Radmanović.

* GLAS: Izvještaj Evropske komisije o putu BiH ka EU je negativan. Šta je tome najviše doprinijelo?

RADMANOVIĆ: Nismo mogli ni očekivati pozitivan izvještaj u ovakvoj situaciji, ali nije suština u jednom birokratskom izvještaju. Mi smo imali dobre izvještaje, kao na primjer 2008. godine, a nisu nam dali da apliciramo za kandidatski status, iako je u nekim segmentima bio bolji od izvještaja za naše susjede koji su danas kandidati za pregovore o članstvu u EU. Politički koncept EU je izgubio u odnosu na onaj birokratski.

* GLAS: Još gore ocjene došle su iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja je ocijenila da je ovo najveća kriza od 1995. godine?

RADMANOVIĆ: Prije nekoliko mjeseci u razgovoru sa generalnim sekretarom i drugim funkcionerima Savjeta Evrope nismo došli do takvog zaključka. Stanje jeste teško, ali različito unutar BiH. Nije tačno da je ovo najveća kriza. Imali smo veće krize kada su ti iz međunarodne zajednice smjenjivali nedužne funkcionere. No, sigurno je da se ovdje stanje treba stabilizovati. Ima odgovornosti i nas unutar BiH, prije svega izabranih političara, ali i odgovornosti međunarodnih predstavnika koji godinama upravljaju ovom zemljom, a ništa ne popravljaju. Vrijeme je da se nešto promijeni. Mijenjali su političare, kažnjavali čak i one koje je narod legitimno izabrao, ali nisu mijenjali funkcionere međunarodne zajednice. Vrijeme je da oni odu, pa da vidimo hoće li BiH bez njih funkcionisati bolje.

* GLAS: Kako ocjenjujete neprihvatanje prijedloga i ustupaka srpskih stranaka iznesenih na sastanku u Brčkom i da li očekujete skoro formiranje Savjeta ministara BiH?

RADMANOVIĆ: Poslije prvih konsultacija u Predsjedništvu za imenovanje mandatara izgradio sam stav oko toga i mislim da sam bio potpuno u pravu. SDP je zadovoljan onim što je uradio u FBiH i ne želi da se formira Savjet ministara ako on ne bi bio potpuno pod njihovom kontrolom. Njihova priča o fiktivnoj podjeli pet prema pet unutar Savjeta ministara pokazuje da sam u pravu. Dok ne dođemo do toga da smo svi ravnopravni, BiH neće funkcionisati. Odgovoran će biti onaj ko to ne prihvata, a u ovoj fazi to je SDP.

* GLAS: Kako komentarišete oštro intonirano pismo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića upućeno predsjedniku RS Miloradu Dodiku?

RADMANOVIĆ: Pismo je, u najmanju ruku, pokvarilo pokušaj stvaranja boljih odnosa između lidera političkih partija. Iz tog ugla ono je potpuno negativno. U njemu je iznesen niz netačnih stvari i pokušaja dokazivanja nečega što se ne može dokazati i što Izetbegovića svrstava u političare starog kova koji su sve ovo i napravili. Priča o sto odsto BiH podsjeća na prevaziđene bošnjačke lidere i pokazuje da se politika iz bošnjačkog političkog vrha nije promijenila, da je ona ista već 20 godina. Pismo je vrsta prijetnje onima u BiH koji nisu Bošnjaci, i to ratom. To je vrlo opasno za BiH. Svi političari, a pogotovo članovi Predsjedništva BiH, moraju da se suzdržavaju od takvih poteza.

* GLAS: Da li je dio te politike i jednostrani odnos bošnjačkih predstavnika prema ratnim zločinima počinjenim u BiH?

RADMANOVIĆ: Bošnjački političari žele da sakriju istinu, ali ona se ne može sakriti. Imamo potpuno neprirodnu situaciju da su većina Srba zločinci i da je ovdje kriv svako ko se i pozdravio s nekim od osumnjičenih za ratne zločine. Svi srpski vojni i politički funkcioneri su u Hagu, njima se sudi i kad su krivi i kad nisu. To je djelimično slučaj i sa Hrvatima. Istovremeno, niko od Bošnjaka, naročito pripadnici njihovog vojnog i političkog vrha, ne odgovara kao da ništa nisu počinili. Postoje svjedoci o zločinima koje su počinili neki poslanici u Skupštini bošnjačkog Zeničko-dobojskog kantona, ali niko o tome ništa ne govori. Objavljena su dokumenta da direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije štiti čovjeka koji je osumnjičen za ratni zločin, ali niko ništa ne preduzima. Ako tome dodamo da u Sarajevu misle da uopšte ne treba da se sudi za zločine nad kolonom JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, onda je jasno da mi ne gradimo istu zemlju. Potpuno je jasno da smo prevareni mi koji smo se zalagali da svi osumnjičeni odgovaraju i da sud kaže da li su krivi ili ne, jer se nikome iz jednog naroda ne sudi i njihova nedjela niko ne ispituje. To se mora mijenjati u glavama lidera bošnjačkog naroda, ali i dijela međunarodne zajednice. Izetbegovićevo pismo ukazuje da oni nemaju namjeru da se mijenjaju, ali onda ovo nije zemlja koju možemo zajedno da gradimo.

* GLAS: Može li se RS izboriti za drugačiji pogled međunarodne zajednice i koliki je doprinos tome posjeta predsjednika RS Milorada Dodika Vašingtonu?

RADMANOVIĆ: Vrlo je važno da je predsjednik RS otišao u posjetu SAD. Važno je što se sastaje u Stejt departmentu sa visokim funkcionerima, članovima Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD i kongresmenima. Tu uvijek postoji određena korist. Jasno je da SAD imaju mnogo većih problema nego što je to BiH i da jedna posjeta neće doprinijeti korjenitim promjenama u njihovom odnosu prema BiH i prema zapadnom Balkanu, koji sve više postaje problem za EU.

* GLAS: Da li izjava ambasadora SAD u BiH Patrika Muna da je FBiH skup i nefunkcionalan entitet i da ga zbog toga treba reformisati predstavlja preokret u pogledu na ovu zemlju i kako ocjenjujete tumačenje te izjave kao najave podjele FBiH?

RADMANOVIĆ: Nisam razumio da je to zalaganje za podjelu FBiH na dva entiteta, a činjenica o tome kako je FBiH organizovana je ono o čemu mi iz RS govorimo godinama. Priča da u BiH ima 185 ministara je potpuno tačna, ali pojedinci tek sada shvataju da je od tih 185, samo 16 u RS. Mislim da je ovo pitanje sazrelo kod svih koji razmišljaju o BiH.

* GLAS: Afera u vezi sa nestankom 11,5 tona eksploziva pri uništavanju viška oružja i municije još nije do kraja istražena. Ranije ste izjavili da bi, u najmanju ruku, ministar odbrane Selmo Cikotić trebalo da podnese ostavku?

RADMANOVIĆ: BiH u cjelini nije sazrela i došla do toga da zbog propusta funkcioneri podnose ostavku. Nestanak 11,5 tona eksploziva je samo dio malverzacija sa naoružanjem, na šta ukazujemo godinama. Ne možemo da dozvolimo neizvršavanje odluka Predsjedništva BiH i nečije bogaćenje na jednoj humanoj akciji. To ćemo uspjeti da spriječimo.

Kosovo

* GLAS: Koje je najrealnije i najprihvatljivije rješenje za Kosovo?

RADMANOVIĆ: Iz ugla člana Predsjedništva BiH neću da govorim o unutrašnjem stanju u Srbiji, a Kosovo i Metohija je dio Srbije. Zvanična politika Srbije morala bi glasnije da ukaže međunarodnoj zajednici na to da se na Kosovu interveniše protiv ljudi koji žive na svojoj zemlji, kojima su tu živjeli i pradjedovi i koji hoće da tu i ostanu. Velike sile podržavaju samoproglašeno otcjepljenje Kosova i to je sasvim druga realnost od ove o kojoj govorim. Između te dvije realnosti mora se naći rješenje. Odugovlačenje rješenja ne ide u korist Srba koji žive na Kosovu, ali ni u korist Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana