Наставак јачања сарадње правосудних институција

Срна
Наставак јачања сарадње правосудних институција

САРАЈЕВО - Активности на јачању међуинституционалне сарадње са циљем превенције и ефикаснијег процесуирања предмета корупције и организованог криминала у БиХ настављене су састанком у Сарајеву представника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, Делегације ЕУ у БиХ и кантоналних/окружних судова и тужилаштава у БиХ.

Представници судова и тужилаштава из Сарајева, Зенице, Бањалуке, Тузле и Бихаћа разговарали су о начинима реорганизације рада правосудних институција, квалитету оптужница, начинима организације главног претреса, као и другим значајним елементима за процесуирање предмета кривичног дјела корупције и организованог криминала.

Предсједник ВСТС-а БиХ Халил Лагумџија истакао је да је обавеза свих правосудних институција изнаћи модалитете заједничког међудјеловања који неће угрозити права и легитимне правне интересе било ког лица, а који ће омогућити ефикасније поступање, ефективнији рад и адекватан одговор правосуђа на организовани криминал и корупцију.

Енрико Висентин из Делегације ЕУ у БиХ поручио је да ће ЕУ наставити да пружа подршку правосудним институцијама у борби против корупције и организованог криминала, посебно у погледу увођења додатних економских стручњака у тужилаштвима.

Очекује се да ће судови у потпуности искористити рад ових стручњака и на тај начин допринијети унапређењу процесуирање предмета високе корупције, организованог криминала и прања новца, саопштено је из ВСТС-а.

Ово је четврти састанак представника правосудних институција који ВСТС организује с циљем успостављања механизама и начина рада који воде ка ефикаснијем процесуирању предмета организованог криминала и корупције у земљи, с нагласком на налазе Извјештаја стручњака о питањима владавине права у БиХ и ОЕБС-овог извјештаја.

Састанци су раније одржани са представницима Суда и Тужилаштва БиХ, као и адвокатске заједнице, а у наредном периоду биће организовани и са представницима свих преосталих правосудних институција у БиХ.

Сви састанци организовани су у оквиру пројекта "Изградња ефикасног правосуђа у служби грађана", који финансира ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана