Nastavak jačanja saradnje pravosudnih institucija

Srna
Nastavak jačanja saradnje pravosudnih institucija

SARAJEVO - Aktivnosti na jačanju međuinstitucionalne saradnje sa ciljem prevencije i efikasnijeg procesuiranja predmeta korupcije i organizovanog kriminala u BiH nastavljene su sastankom u Sarajevu predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, Delegacije EU u BiH i kantonalnih/okružnih sudova i tužilaštava u BiH.

Predstavnici sudova i tužilaštava iz Sarajeva, Zenice, Banjaluke, Tuzle i Bihaća razgovarali su o načinima reorganizacije rada pravosudnih institucija, kvalitetu optužnica, načinima organizacije glavnog pretresa, kao i drugim značajnim elementima za procesuiranje predmeta krivičnog djela korupcije i organizovanog kriminala.

Predsjednik VSTS-a BiH Halil Lagumdžija istakao je da je obaveza svih pravosudnih institucija iznaći modalitete zajedničkog međudjelovanja koji neće ugroziti prava i legitimne pravne interese bilo kog lica, a koji će omogućiti efikasnije postupanje, efektivniji rad i adekvatan odgovor pravosuđa na organizovani kriminal i korupciju.

Enriko Visentin iz Delegacije EU u BiH poručio je da će EU nastaviti da pruža podršku pravosudnim institucijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u pogledu uvođenja dodatnih ekonomskih stručnjaka u tužilaštvima.

Očekuje se da će sudovi u potpunosti iskoristiti rad ovih stručnjaka i na taj način doprinijeti unapređenju procesuiranje predmeta visoke korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, saopšteno je iz VSTS-a.

Ovo je četvrti sastanak predstavnika pravosudnih institucija koji VSTS organizuje s ciljem uspostavljanja mehanizama i načina rada koji vode ka efikasnijem procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije u zemlji, s naglaskom na nalaze Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH i OEBS-ovog izvještaja.

Sastanci su ranije održani sa predstavnicima Suda i Tužilaštva BiH, kao i advokatske zajednice, a u narednom periodu biće organizovani i sa predstavnicima svih preostalih pravosudnih institucija u BiH.

Svi sastanci organizovani su u okviru projekta "Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana", koji finansira EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana