Народна скупштина Српске изабрала 28 делегата у Вијеће народа

ГС
Народна скупштина Српске изабрала 28 делегата у Вијеће народа

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске изабрала је 28 делегата у Вијеће народа Републике Српске, а њихова имена званично ће бити позната након што их верификује Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

Од укупно 28 делегата, по осам је из српског, хрватског и бошњачког народа, те четири делегата из реда осталих.

За осам делегата у Клубу Срба гласала су 72 српска посланика. Исход је такав да су листе ДНС и Споменке Стевановцић из Демоса добиле нула гласова, дакле неће имати своје делегате. Листа Дражена Врховца има девет гласова, колико и листа Срђана Мазалице и Небојше Вукановића. Листа Тамаре Тамјановић има осам гласова, Листа Дарка Бањца шест, Вукоте Говедарице девет, Ненада Стевандића осам, листа ПДП-а седам, а листа СП-а осам.

То би требало да значи да ће у Клубу Срба по једног делегата имати СПС, СНСД, УС, СДС, ПДП, За правду и ред, СП и НДП, преноси Српскаинфо.

Незванично, прошли су Драгутин Шкребић (СПС), Огњен Жмирић (СНСД), Војислав Глигић (НДП, као приједлог Мазалице), Марија Топић Николић (За правду и ред), Никола Ковачевић (СДС), Маринко Драгишић (УС), Љубиша Крунић (ПДП) и Живко Марјанац (СП).

Када је ријеч о хрватским делегатима, све предложене листе добиле су по један глас, осим листе СП-а која је остала без гласова. Изабрани су  Јосип Јерковић, Нада Тешановић, Мирко Панџа, Драгица Ковач, Марко Јоргић, Мијо Перкунић, Мирјана Матановић Бундало и Делфа Биберовић Шур.

Када је ријеч о Клубу Бошњака, листа Рамиза Салкића добила је три гласа, а све остале листе кандидата по један. То су листе Мирсада Дуратовића, Дениса Шулића, Алена Шеранића, Нине Букејловић и Севлида Хуртића. То би требало да значи да ће бошњачке странке у Клубу Бошњака имати пет својих делегата, односно неће имати двије трећине (шест) што им је неопходно да самостално покрену процедуру заштите виталног националног интереса. Остали бошњачки делегати долазе на приједлог посланика СНСД.

Са Салкићеве листе иду Адил Османовић, Алија Табаковић и Џевад Махмутовић. Уз њих, у Клуб Бошњака одлазе, Аида Прешић, Армин Хамзић, Амир Хуртић, Игор Бошњак и Сребренка Голић.

У Клубу осталих, по један глас добиле су листе Наташе Радуловић, Жељка Радоњића, Милована Бодирогића и Сенада Злокапе. То би требало да значи да у Вијеће народа улазе Јована Чаркић, Данијел Пухалић, Славиша Мркаја и Франц Сошња.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је након завршетка посебних сједница да је Скупштина задржала своју брзину и оперативност, те да сједнице нису биле бурне, уз нагласак на мање инциденте.

Истакао је да се делегати у Вијеће народа бирају по редослиједу на списку.

-Задржали смо и испоштовали све рокове. Кренули су записници ка Сарајеву, ка ЦИК-у - рекао је Стевандић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда српског народа предложени су Никола Ковачевић, Живко Марјанац, Ристо Марић и Бранко Томић, Дарко Кременовић, Маринко Драгишић, Јасна Милешевић и Гордан Балабан, Марија Топић Николић, Младен Аничић и Стефан Мргуд, Драгутин Шкребић и Небојша Раковић, Дане Малешевић, Огњен Жмирић, Валерија Лакић, Војислав Глигић и Милан Зечевић, Љубиша Крунић и Перо Каран, Сњежана Вишњић и Споменко Стојановић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда хрватског народа предложени су Јосип Јерковић, Перо Јосиповић, Делфа Биберовић-Шур, Драган Јуричевић, Мијо Перкунић, Ђуро Ивановић, Зденка Гојковић, Марина Стевановић Радошевић, Бојана Деркућа Бевандић, Мирко Панџа, Јозо Типурић, Марко Јоргић, Младен Јоксимовић, Данијела Николић, Нада Тешановић, Сања Ковачевић, Мирјана Матановић Бундало, Драгица Ковач и Маријана Ћалић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда бошњачког народа предложени су Амир Хуртић, Смаил Мешић, Сејад Имамовић, Алмир Јашаревић, Аида Прешић, Ведран Софић, Алма Видојевић, Аднан Исић, Армин Хамзић, Дино Хотић, Адил Османовић, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Амина Кавазовић, Анита Хоџић, Игор Бошњак, Аднан Делић, Сребренка Голић и Дијана Марјановић.

Као кндидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда осталих народа предложени су Данијел Пухалић, Жељко Драгичевић, Славиша Мркаја, Раденко Рикић, Јована Чаркић, Данијела Копривица, Франц Сошња и Душан Минов. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана