Народна скупштина РС усвојила сет закона о повећању плата у просвјети и култури

Срна
Народна скупштина РС усвојила сет закона о повећању плата у просвјети и култури

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку законе о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда и о платама запослених у области културе Републике Српске.

Овим законима изједначавају се плате запослених са високом стручном спремом у тим областима са платама запослених у другим областима јавне управе.

Усвојеним сетом закона повећавају се платни коефицијенти за све наставнике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у основним и средњим школама, ђачким домовима, школама за дјецу са сметњама у развоју и умјетничким, односно музичким и балетским школама.

Повећавају се и платни коефицијенти за све наставнике, сараднике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у високошколским установама и установама студентског стандарда, те за све запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у установама културе.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о социјалном становању Републике Српске, којим се први пут у Републици свеобухватно уређује овај систем по непрофитном моделу.

Усвојен је и Нацрт закона о заштити од нејонизујућих зрачења, којим се унапређује заштита здравља људи и животне средине од нејонизујућих зрачења.

Народна скупштина је усвојила и Нацрт закона о граду Градишка, којим се уређује подручје, надлежности, органи и финансирање тог града, као и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, којим општина Градишка добија статус града.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је данашњи рад друге редовне сједнице и њен наставак заказао за уторак, 12. фебруар, са почетком у 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана