Наредба о оснивању “Ел муџахедина” дошла с врха

Ж. Д.
Наредба о оснивању “Ел муџахедина” дошла с врха

Сарајево - Штаб Врховне команде такозване Армије БиХ је 12. августа 1993. године донио наредбу о формирању одреда “Ел муџахедин” у чијем су саставу били страни држављани који су се налазили у зони Трећег корпуса, изјавио је јуче свједок одбране Хајрудин Хубо.

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, Хубо је рекао да је као помоћник команданта корпуса за персонал вршио попуну јединица војним обвезницима и добровољцима, међу којима су били страни држављани.

- Ово је био атипичан и јединствен случај наређења за формирање јединица, јер је садржај наредби за формирање других јединица био другачији - навео је Хубо.

Свједок је потврдио да је свака јединица морала имати јединичне и матичне картоне за сваког војног обвезника, у којима су подаци морали бити идентични, те додао да му није познато да су у одреду “Ел муџахедин” водили јединичне картоне, додајући да корпус није имао ни релевантан списак њихових припадника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана