Naredba o osnivanju “El mudžahedina” došla s vrha

Ž. D.
Naredba o osnivanju “El mudžahedina” došla s vrha

Sarajevo - Štab Vrhovne komande takozvane Armije BiH je 12. avgusta 1993. godine donio naredbu o formiranju odreda “El mudžahedin” u čijem su sastavu bili strani državljani koji su se nalazili u zoni Trećeg korpusa, izjavio je juče svjedok odbrane Hajrudin Hubo.

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, Hubo je rekao da je kao pomoćnik komandanta korpusa za personal vršio popunu jedinica vojnim obveznicima i dobrovoljcima, među kojima su bili strani državljani.

- Ovo je bio atipičan i jedinstven slučaj naređenja za formiranje jedinica, jer je sadržaj naredbi za formiranje drugih jedinica bio drugačiji - naveo je Hubo.

Svjedok je potvrdio da je svaka jedinica morala imati jedinične i matične kartone za svakog vojnog obveznika, u kojima su podaci morali biti identični, te dodao da mu nije poznato da su u odredu “El mudžahedin” vodili jedinične kartone, dodajući da korpus nije imao ni relevantan spisak njihovih pripadnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana