Напредак ка ЕУ раван нули

Жељка Домазет
Напредак ка ЕУ раван нули

Сарајево - Чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ истакли су да се о напретку БиХ на путу ка чланству у ЕУ више причало него што се истински радило и урадило и да су европске интеграције у озбиљном застоју.

Пред члановима ове комисије данас ће се наћи информација о напретку БиХ у испуњавању услова на европском путу. Члан комисије Милица Марковић из СНСД-а каже да посланици углавном добијају информације у којима је изражена амбиција и жеља Савјета министара БиХ да се ствари покажу ружичастим и да су направљени помаци.

- Ако се окренемо пракси онда видимо да се радило траљаво. Не само да нема напретка него БиХ и назадује због чињенице да се актуелна политичка гарнитура у Сарајеву врти у круг око суштинских европских питања. Значајних помака нема ни у испуњавању услова из реформске агенде и европских закона. Овај Савјет министара понудио је врло мало реформских закона - истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, изостају и преговори са Бриселом и Европском комисијом.

- Ту је потпуни тајац. Европска комисија више и не обраћа пажњу на БиХ, јер су свјесни чињенице да се врти у круг и да из ње стижу само обећања, а не и конкретни потези и рад. Још нису предати ни одговори на упитник Европске комисије. Иако је остало неколико питања за усаглашавање морамо имати у виду да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић у јулу обећао да ће за два мјесеца упитник бити завршен, а онда је казао да ће посао урадити до краја прошле године, па се ни то није десило. Сигурна сам да обавезе које је БиХ о том питању требало да испуни до краја прошле године неће бити испуњене ни до наредних избора - казала је Марковићева.

Члан комисије Зденка Џамбас рекла је да није оптимиста да ће БиХ која није направила значајне искораке до сада то успјети и до избора.

- Одавно је прошао рок за попуњавање упитника. Не видим ни другог напретка, а не видим ни неких озбиљнијих назнака да ће о важним питањима доћи до договора. Сви су прерано ушли у предизборну кампању и углавном су све снаге усмјерене на то, тако да ће и европска питања још више бити гурнута у страну - истакла је Џамбасова.

Члан комисије Саша Магазиновић из СДП-а каже да се напредак у европским интеграцијама не може мјерити, јер га напросто није било.

- Ако питате Дениса Звиздића, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића чућете да је БиХ направила огромне кораке на европском путу. Ако питате грађане и већину оних који сагледавају реално ситуацију рећи ће да се ништа није десило. Добро је онима који примају плате из буџета и за њих је такав лагодан живот европски, али очигледно је да грађани живе све лошије и једва састављају крај с крајем - рекао је Магазиновић и додао да једино у чему БиХ напредује јесте одлазак све већег броја њених грађана у земље ЕУ.

Двије године за пословник

Зденка Џамбас каже да се у сивило уклопила и Заједничка комисија за европске интеграције.

- Ми за двије године нисмо успјели донијети ни пословник, тако да не видим да ће бити било каквих озбиљнијих искорака - рекла је Џамбасова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана