Најскупљи хљеб и месо у Бањалуци, млијеко у Требињу, а брашно у Приједору

Маријана Миљић, Ведрана Кулага
Најскупљи хљеб и месо у Бањалуци, млијеко у Требињу, а брашно у Приједору

Бањалука - Просјечна цијена основних животних намирница знатно варира од града до града у Српској и за хљеб и месо највише новца издвајају Бањалучани, млијеко Требињци, док је брашно најскупље у Приједору.

Подаци о цијенама и другим економским и социјалним показатељима у Српској објављени су у публикацији "Градови и општине РС 2017", коју је сачинио Републички завод за статистику, односе се на 2016. годину. Под лупу статистичара дошле су цијене основних и других намирница у шест градова, односно у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Приједору, Требињу и Источном Сарајеву.

Анализа је показала да се просјечна цијена код појединих производа разликује и по неколико марака. Рачуница је показала да је килограм пшеничног бијелог брашна најјефтинији у Бањалуци гдје кошта 1,01 КМ, а исту количину ће највише платити Приједорчани којима скупље 36 фенинга.

Бијели хљеб од пшеничног брашна најскупљи је у Бањалуци и кошта 2,19, а најмање кошта Добојлије гдје му је просјечна цијена 1,90 КМ.

Кокошија јаја су најјефтинија у Добоју гдје комад у просјеку кошта 0,18, а најскупља у Приједору гдје цијена достиже 0,30 КМ по комаду.  Просјечне цијене јестивог уља су поприлично уједначене у свим регијама и крећу се од 2,19 КМ по литру у Бањалуци до 2,29 у Требињу. Цијена литра млијека у тетрапаку најповољнија је у Бањалуци гдје износи 1,35, а највиша је у Требињу и достиже 1,73 КМ.

Тјестенина је најскупља у Семберији гдје становници за килограм макарона морају да издвоје 3,25, најјефтинија у Добоју гдје кошта 2,80 марака.

Цијене меса доста се разликују од регије до регије, али зависе и од тога да ли је ријеч о јунетини, свињетини, пилетини... Тако ће за килограм телетине без костију Бањалучани издвојити 21,49, а Добојлије 17,69 марака. У Бањалуци је најскупља и пилетина и кошта у просјеку 4,96 КМ по килограму, а најјефтинија је у Приједору гдје је за килограм потребно дати 4,45 марака. Јунетина са костима је најповољнија у Источном Сарајеву гдје грађани за килограм издвајају 7,20, док ће за исту количину Приједорчани издвојити 9,67 марака.

Слична ситуација је и када је ријеч о пастрмки, а килограм те рибе је најјефтинији у Бијељини гдје кошта осам, док Приједорчани морају платити 9,78 КМ.

Заступници интереса потрошача наглашавају да је тешко направити пресјек стања, али истичу да су цијене великог броја намирница и потрепштина далеко изнад оног колико грађани реално могу да приуште.

Извршна директорица у Удружењу за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић нагласила је да цијене намирница знатно варирају и да умногоме зависе од мјеста гдје се продају.

- Ситуација у тржним центрима, продавницама и на пијацама је заиста шарена. Једино што је заједничко за све јесте да је сваког дана све теже  напунити корпу. То је поражавајуће за потрошаче - рекла је Марићева.

Помоћница министра трговине и туризма РС Душанка Тегелтија је изјавила да је на тржишту Српске присутно слободно формирање цијена.

- Због тога су цијене такве какве јесу. То је закон слободног тржишта - истакла је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана