Најефикасније судије у Градишци, најспорије у Фочи

Свјетлана Шурлан
Најефикасније судије у Градишци, најспорије у Фочи

Бањалука - Нагомилане предмете у основним судовима у Републици Српској најбрже су рашчишћавале судије у Градишци, док су се ладице судија у Фочи најспорије празниле.

Према подацима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) најмање ријешених предмета по судији у основним судовима у РС, у првих шест мјесеци ове године, евидентирано је у Фочи.

Након шест фочанских судија које су ријешиле укупно 222 предмета, најнеефикасније су судије у Теслићу, гдје је њих седам ријешило укупно 403 предмета. Слиједе судије у Дервенти, те у Новом Граду.

За разлику од судова који нису успјели значајније да смање број предмета, најефикасније у првом полугодишту 2017. године биле су судије у Градишци, гдје је њих 12 ријешило 1.837 предмета, што су 153 предмета по судији.

Послије градишког, највише ријешених предмета по судији имају основни судови у Требињу и Котор Варошу.

Бањалучке судије, којих има и највише у Републици Српској, ријешиле су 7.204 предмета, односно њих 52 ријешило је по 139 предмета.

Предсједник Основног суда Бањалука и предсједник Управног одбора Удружења судија РС Миленко Милекић рекао је да је вријеме чекања на рјешавање предмета код свих судија скраћено.

- Некада се пуно више чекало да судија узме предмет у рад, а сада је сасвим друга ситуација и у томе предњачи Основни суд у Бањалуци. Ефикасност је повећана, грађани мање чекају, а све је мање жалби и по другим основама на рад судија и уопште суда - истакао је Милекић.

Додао је да судије задужују око 150 до 200 предмета, што је оптимално за успјешан рад судије. Из ВСТС-а су навели да су судови у БиХ ријешили укупно 101.769 најстаријих предмета.

- Реализовано је 62 одсто плана, што је за два одсто више у односу на исти период 2016. године. Од првостепених судова, општинских, основних и окружних привредних судова очекивало се да остваре минимално 50 одсто планова, док је анализа показала да су сви реализовали план у једнаком или већем проценту, те у просјеку остварили 58 одсто плана - истакли су у ВСТС-у.

Додали су да су судови виших инстанци имали веома успјешну реализацију планова, те да су у првих шест мјесеци ријешили 96 одсто предмета предвиђених за 2017. годину.

Рјешавање предмета на овај начин почело је 2010. године, у оквиру Пројекта подршке правосуђу, финансираном кроз ИПА 2009. и ИПА 2010. Европске уније, а настављено кроз Пројекат унапређења ефикасности правосуђа који финансирају Краљевина Норвешка и Шведска.

- Дошло је до смањења броја неријешених старих предмета, што је знатно допринијело повећању ефикасности правосуђа. Од 2010. године до данас судови су ријешили 759.659 предмета - нагласили су у ВСТС-у.

Привредни судови

Што се тиче првостепених привредних судова у РС, најмање предмета по судији ријешено је Требињу (31), затим у Бијељина (64) и Источном Сарајеву (72). Најефикасније су биле судије у Окружном привредном суду у Бањалуци, гдје су ријешена укупно 1.372 или 98 предмета по судији. Након бањалучких најефикасније су биле судије у Добоју (93).

Број ријешених предмета по судији/стручном сараднику у основним судовима у РС од 1.1 - 30.6.2017.

Основни судови            Број ријешених предмета

Фоча                                       37

Теслић                                    58

Дервента                                 66

Нови Град                              79

Власеница                               79

Вишеград                               85

Добој                                      98

Зворник                                  104

Сребреница                            114

Соколац                                  114

Приједор                                114

Мркоњић Град                       116

Бијељина                                 117

Прњавор                                132

Бањалука                                139

Котор Варош                         143

Требиње                                 144

Градишка                               153

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана