Начелници одјељења остају у техничком мандату?

Александар Стојановић
Начелници одјељења остају у техничком мандату?

БАЊАЛУКА - Позиција у којој се нашао град Бањалука послије локалних избора, гдје је први човјек града из једне, а скупштинска већина из друге политичке опције, могла би да доведе до несвакидашње ситуације да, уз новог градоначелника, начелници одјељења остану исти као у претходном мандату.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик већ је најавио да скупштинска већина неће прихватити одлуке новоизабраног градоначелника Драшка Станивуковића, те да ће Скупштина града управљати пословима града. Сличан сценарио могао би бити у Бијељини, гдје је већ сада јасно да нови градоначелник неће имати већину, а у случају да СНСД не састави већину, до исте ситуације ће доћи и у Приједору.

Према важећем Закону о локалној самоуправи, начелници одјељења бивају бирани путем конкурса, након којег их градоначелник предлаже Скупштини, која приједлог може прихватити или одбити. Како је у Бањалуци, судећи према изјавама у данима послије избора, извјесно да ће приједлог Драшка Станивуковића бити одбијен, ту се јавља први проблем. Закон је прописао да приједлог “градске владе” може упутити искључиво градоначелник, због чега би у случају одбијања претходна гарнитура начелника одјељења остала у техничком мандату све док градоначелник не обезбиједи потребну већину.

Међутим, неки начелници у прошлом сазиву су поново изабрани у Скупштину града, а функције начелника и одборника су према закону неспојиве. Такав примјер је са Слободаном Станаревићем из ДЕМОС-а, Невеном Станићем из Уједињене Српске и Драганом Бањцем из Социјалистичке партије. У овој ситуацији они би се морали одрећи једне функције, а ако се одлуче да остану одборници, то значи да у три одјељења не би било ни начелника у техничком мандату.

Новоизабрани градоначелник Драшко Станивуковић рекао је за “Глас Српске” да он нуди један шири, експертски концепт у ком ће сви моћи предложити своје кандидате, те да ће сви најквалификованији и најстручнији, без обзира на политичку опредијељеност, добити прилику.

- Ја не желим да се водим политикантством, ситним личним и страначким интересима јер желим Бањалуку отворену за све њене грађане, без подјела. Спреман сам са свима разговарати, јер имамо многе крајеве гдје је потребно довести воду, градити путеве и подизати привреду, а најављене блокаде иду само на штету грађанима. Треба сви да радимо за добробит града, а не да тражимо рупе у закону како бисмо саботирали једни друге због партијске књижице - истакао је Станивуковић.

Актуелни замјеник градоначелника Срђан Амиџић рекао је за “Глас Српске” да се поједине општине налазе у, до сада, некарактеристичној ситуацији.

- Резултати избора и воља бирача за градоначелника, али и скупштину града су апсолутно јасни. Скупштина је та која има јасно дефинисане надлежности и, између осталог, именује и разрјешава начелнике, а према тренутној ситуацији извјесно је да ће претходни сазив остати у техничком мандату. Међутим, ту ће се јавити други проблеми и то је нешто што ће се морати ријешити на нивоу вишем од локалног. Вјерујем да ће се изнаћи рјешења која неће бити на штету града - рекао је Амиџић.

Измјене прописа

Потпредсједник Скупштине града Бањалука из реда мањина у прошлом сазиву Саша Чудић каже да је очигледно да ће се морати приступити измјенама прописа.

- Ни Статут града, али ни Закон о локалној самоуправи нису предвидјели шта у овим случајевима, због чега је извјесно да ће се морати приступити њиховој измјени. Ако се то не учини, могли бисмо бити у застоју дуго времена, а то никоме не иде у прилог - рекао је Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана