Načelnici odjeljenja ostaju u tehničkom mandatu?

Aleksandar Stojanović
Načelnici odjeljenja ostaju u tehničkom mandatu?

BANjALUKA - Pozicija u kojoj se našao grad Banjaluka poslije lokalnih izbora, gdje je prvi čovjek grada iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije, mogla bi da dovede do nesvakidašnje situacije da, uz novog gradonačelnika, načelnici odjeljenja ostanu isti kao u prethodnom mandatu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već je najavio da skupštinska većina neće prihvatiti odluke novoizabranog gradonačelnika Draška Stanivukovića, te da će Skupština grada upravljati poslovima grada. Sličan scenario mogao bi biti u Bijeljini, gdje je već sada jasno da novi gradonačelnik neće imati većinu, a u slučaju da SNSD ne sastavi većinu, do iste situacije će doći i u Prijedoru.

Prema važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi, načelnici odjeljenja bivaju birani putem konkursa, nakon kojeg ih gradonačelnik predlaže Skupštini, koja prijedlog može prihvatiti ili odbiti. Kako je u Banjaluci, sudeći prema izjavama u danima poslije izbora, izvjesno da će prijedlog Draška Stanivukovića biti odbijen, tu se javlja prvi problem. Zakon je propisao da prijedlog “gradske vlade” može uputiti isključivo gradonačelnik, zbog čega bi u slučaju odbijanja prethodna garnitura načelnika odjeljenja ostala u tehničkom mandatu sve dok gradonačelnik ne obezbijedi potrebnu većinu.

Međutim, neki načelnici u prošlom sazivu su ponovo izabrani u Skupštinu grada, a funkcije načelnika i odbornika su prema zakonu nespojive. Takav primjer je sa Slobodanom Stanarevićem iz DEMOS-a, Nevenom Stanićem iz Ujedinjene Srpske i Draganom Banjcem iz Socijalističke partije. U ovoj situaciji oni bi se morali odreći jedne funkcije, a ako se odluče da ostanu odbornici, to znači da u tri odjeljenja ne bi bilo ni načelnika u tehničkom mandatu.

Novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za “Glas Srpske” da on nudi jedan širi, ekspertski koncept u kom će svi moći predložiti svoje kandidate, te da će svi najkvalifikovaniji i najstručniji, bez obzira na političku opredijeljenost, dobiti priliku.

- Ja ne želim da se vodim politikantstvom, sitnim ličnim i stranačkim interesima jer želim Banjaluku otvorenu za sve njene građane, bez podjela. Spreman sam sa svima razgovarati, jer imamo mnoge krajeve gdje je potrebno dovesti vodu, graditi puteve i podizati privredu, a najavljene blokade idu samo na štetu građanima. Treba svi da radimo za dobrobit grada, a ne da tražimo rupe u zakonu kako bismo sabotirali jedni druge zbog partijske knjižice - istakao je Stanivuković.

Aktuelni zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je za “Glas Srpske” da se pojedine opštine nalaze u, do sada, nekarakterističnoj situaciji.

- Rezultati izbora i volja birača za gradonačelnika, ali i skupštinu grada su apsolutno jasni. Skupština je ta koja ima jasno definisane nadležnosti i, između ostalog, imenuje i razrješava načelnike, a prema trenutnoj situaciji izvjesno je da će prethodni saziv ostati u tehničkom mandatu. Međutim, tu će se javiti drugi problemi i to je nešto što će se morati riješiti na nivou višem od lokalnog. Vjerujem da će se iznaći rješenja koja neće biti na štetu grada - rekao je Amidžić.

Izmjene propisa

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka iz reda manjina u prošlom sazivu Saša Čudić kaže da je očigledno da će se morati pristupiti izmjenama propisa.

- Ni Statut grada, ali ni Zakon o lokalnoj samoupravi nisu predvidjeli šta u ovim slučajevima, zbog čega je izvjesno da će se morati pristupiti njihovoj izmjeni. Ako se to ne učini, mogli bismo biti u zastoju dugo vremena, a to nikome ne ide u prilog - rekao je Čudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana