На небу ће испарити још 27 милиона КМ

Свјетлана Шурлан
На небу ће испарити још 27 милиона КМ

Бањалука - БиХ ће ове године изгубити више од 27 милиона марака јер још није успоставила потпуну домаћу контролу ваздушног саобраћаја на свом небу.

У одлуци о распоређивању прихода остварених на основу пружања услуга у ваздушној пловидби на простору БиХ за 2017. годину наведено је да институције БиХ добијају око 50 милиона КМ, док ће 27,16 милиона отићи у Србију, Црну Гору и Хрватску. Овом одлуком дефинисано је распоређивање рутних накнада чији су корисници Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (BHDCA), Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA), Хрватска контрола зрачне пловидбе (CCL) и Агенција за контролу ваздушног саобраћаја Србије и Црне Горе (SMATSA).

За пружање услуга у ваздушном саобраћају BHANSA ће ове године инкасирати 48 милиона, а BHDCA нешто више од два милиона КМ. За пружање услуга у ваздушном простору БиХ агенција из Србије ће убрати 11,67 милиона  КМ, а из Хрватске 15,49 милиона КМ. Српска и хрватска агенција у распоређивању рутних накнада учествоваће све док BHANSA у потпуности не преузме пружање услуга контроле ваздушног саобраћаја на небу изнад БиХ.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ Момчило Новаковић каже да су одржали јавно саслушање одговорних у институцијама због кашњења у преузимању контроле неба БиХ.

- Покушали смо да утврдимо одговорност за веома спор процес завршетка радњи неопходних да би БиХ могла преузети контролу неба. Добили смо обећања да ће то бити завршено до краја 2017. године, али јасно је да се то неће десити - истакао је Новаковић.

Додао је да постоји и проблем ранијег кашњења у добијању потребних сертификата од европских институција.

- Све је врло споро и резултат је да не убиремо новац који бисмо добили да имамо све завршено, већ да то узимају друге земље. Тај процес мора ићи брже и треба то питање поново покренути и у Министарству комуникација и транспорта и Парламенту БиХ - казао је Новаковић.

На озбиљност ситуације настале због непреузимања контроле над небом изнад БиХ упозорила је још прије неколико година и Канцеларија за ревизију институција БиХ у извјештају "Контрола ваздушног саобраћаја БиХ". Ревизори су нагласили да је због недостатка воље изгубљено више од 70 милиона КМ, јер је годинама одуговлачено преузимање контроле неба изнад БиХ од Србије и Хрватске.

Домаће службе требало је да започну са контролом доњег дијела ваздушног простора још 2007, али је то урађено тек у новембру 2014. године. Након неколико пробијених рокова, најновији рок за преузимање контроле над цјелокупним ваздушним саобраћајем на небу изнад БиХ је крај 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана