Дата сагласност за формирање мигрантског центра у српском селу Липе

Срна
Дата сагласност за формирање мигрантског центра у српском селу Липе

БИХАЋ - Градско вијеће Бихаћа дало је на данашњој сједници сагласност за формирање привременог прихватног центра за мигранте у српском селу Липа.

У закључку је појашњено да је ријеч о 50 дунума земљишта са могућношћу прикључка струје и воде, које се налази између Бихаћа и Босанског Петровца.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да је давно предложена ова локација, коју међународне организације тада нису прихватиле због удаљености од града, односно комплексног осигуравања потребних сервиса.

“Можда ни сада неће у обзир узети понуђено, међутим, ми као најоптерећенији град морамо тражити и нудити нека рјешења. Мислим да је ово коректна понуда града и да су сада на потезу надлежни и они који имају новац”, рекао је Фазлић.

На сједници је истакнут став да локација на Вучјаку за коју је дата сагласност овог вијећа остаје за привремени смјештај миграната све до формирања новог прихватног центра ван урбаног подручја Бихаћа или Унско-санског кантона, преноси “Дневни аваз”.

Градско вијеће Бихаћ остаје и при захтјеву да се мигранти и избјеглице из Привременог прихватног центра “Бира” измјесте ван насељеног подручја, с обзиром на то да пословна зграда ове бивше фабрике нема сагласност овог тијела, нити градоначелника да служи за ту намјену.

Вијећници су инсистирали на још већем присуству полицијских службеника на кључним локацијама у граду и око прихватних центара, гдје је повећана концентрација миграната, а затражен је и наставак појачаног инспекцијског надзора и контроле приватних објеката који се изнајмљују особама у илегалном статусу.

Још једном је упућен и апел Делегацији ЕУ у БиХ и Канцеларији специјалног представника ЕУ да озбиљно приступе проблему илегалног враћања миграната и избјеглица затечених на подручју Хрватске у Бихаћ, те кршењу конвенција о људским правима.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији /ФБиХ/ поднио је кривичну пријаву Тужилаштву ФБиХ против Фазлића и предсједавајућег Градског вијећа Давора Жупе како би онемогућио извршење кривичног дјела спречавања повратка на подручју ФБиХ.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је данас раније Срни да је Одбор од Тужилаштва затражио да буде испитан Жупа јер је заказивањем скупштине почео радње које могу довести до почињења кривичног дјела, као и Фазлић јер је у више наврата најављивао да ће мигранти бити премјештени у село Липа.

Радановић је истакао да Кривични закон ФБиХ у члану 178 дефинише кривично дјело противправно онемогућавање повратка избјеглих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана