МУП Републике Српске: Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обмањује јавност

Срна
МУП Републике Српске: Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обмањује јавност

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске саопштило је да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обмањује јавност дописом у којем је доставила мишљење на Инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са Европолом, чиме свјесно опструише спровођење ратификованог међународног споразума.

"Успостављање заједничке контакт тачке за БиХ, као централне тачке контакта између БиХ и Европола, предвиђено је Оперативним споразумом, а Инструкција о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са Европолом ближе одређује питања која су већ дефинисана Споразумом у сврху реализације", појашњавају у МУП-у Републике Српске.

Ова инструкција, која је према ријечима Дирекције за њих неприхватљива, донесена је у складу и на начин како је предвиђено чланом шест Привремене одлуке о успостављању система сарадње и размјене информација надлежних органа за спровођење закона у БиХ и Европола, коју је 11. децембра 2013. годие усвојио Савјет министара и објављена у Службеном гласнику БиХ и њено доношење представља директно спровођење Споразума.

Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, потписан је 31. августа 2016. године, а ратификован током фебруара и марта 2017. године од стране Парламентарне скупштине БиХ и парламента ЕУ, напомињу у МУП-у Републике Српске.

"Тим, такозваним Оперативним споразумом, нити било којим другим документом, није предвиђено потписивање никаквог додатног споразума у БиХ за његово спровођење, из чега се јасно види да позивање на Споразум о успостави заједничке контакт тачке за БиХ нема никакво правно утемељење", указали су из МУП-а Српске.

Одлуке Парламентарне скупштине БиХ, а посебно оне које се односе на ратификацију међународних споразума, обавезујуће су и да се руководиоци полицијских тијела не могу постављати изнад законодавних тијела.

Заједничка контакт тачка је тијело, које чине представници свих полицијских тијела у БиХ, које као такво представља контакт тачку за БиХ у складу са европским стандардима и позитивним правним прописима у БиХ.

"Све остале сугестије Дирекције, а у смислу да Савјет министара једнострано измијени Анекс Оперативног споразума и да Дирекција именује као контакт тачку за сарадњу са Европолом, су како правно неосноване, тако и неспроводиве у пракси јер Дирекција нема правни основ да буде надлежно тијело у складу са Уредбом Европола, а самим тим и контакт тачка, нити може да испуни било који од задатака који се постављају Уредбом Европола", напомињу из МУП-а Српске.

У саопштењу је наведено да Дирекција није истражно тијело задужено за области из надлежности Европола, односно службеници Дирекције не би требало да имају приступ оперативним истражним подацима јер немају законски основ да учествују у истрагама.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске никада није било ометајући фактор који спутава процес реализације сарадње са Европолом и увијек је било за досљедну примјену Оперативног споразума", наведено је у саопштењу.

МУП Републике Српске опредијељен је за сарадњу са Европолом на начин како је дефинисано Споразумом о оперативној и стратешкој сарадњи, те је више пута указивало на потребу потпуног спровођења потписаног, испреговараног и ратификованог Споразума, с циљем побољшања безбједности грађана не само у Републици Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана