MUP Republike Srpske: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost

Srna
MUP Republike Srpske: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske saopštilo je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost dopisom u kojem je dostavila mišljenje na Instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom, čime svjesno opstruiše sprovođenje ratifikovanog međunarodnog sporazuma.

"Uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za BiH, kao centralne tačke kontakta između BiH i Evropola, predviđeno je Operativnim sporazumom, a Instrukcija o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom bliže određuje pitanja koja su već definisana Sporazumom u svrhu realizacije", pojašnjavaju u MUP-u Republike Srpske.

Ova instrukcija, koja je prema riječima Direkcije za njih neprihvatljiva, donesena je u skladu i na način kako je predviđeno članom šest Privremene odluke o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH i Evropola, koju je 11. decembra 2013. godie usvojio Savjet ministara i objavljena u Službenom glasniku BiH i njeno donošenje predstavlja direktno sprovođenje Sporazuma.

Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa Evropolom, potpisan je 31. avgusta 2016. godine, a ratifikovan tokom februara i marta 2017. godine od strane Parlamentarne skupštine BiH i parlamenta EU, napominju u MUP-u Republike Srpske.

"Tim, takozvanim Operativnim sporazumom, niti bilo kojim drugim dokumentom, nije predviđeno potpisivanje nikakvog dodatnog sporazuma u BiH za njegovo sprovođenje, iz čega se jasno vidi da pozivanje na Sporazum o uspostavi zajedničke kontakt tačke za BiH nema nikakvo pravno utemeljenje", ukazali su iz MUP-a Srpske.

Odluke Parlamentarne skupštine BiH, a posebno one koje se odnose na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, obavezujuće su i da se rukovodioci policijskih tijela ne mogu postavljati iznad zakonodavnih tijela.

Zajednička kontakt tačka je tijelo, koje čine predstavnici svih policijskih tijela u BiH, koje kao takvo predstavlja kontakt tačku za BiH u skladu sa evropskim standardima i pozitivnim pravnim propisima u BiH.

"Sve ostale sugestije Direkcije, a u smislu da Savjet ministara jednostrano izmijeni Aneks Operativnog sporazuma i da Direkcija imenuje kao kontakt tačku za saradnju sa Evropolom, su kako pravno neosnovane, tako i nesprovodive u praksi jer Direkcija nema pravni osnov da bude nadležno tijelo u skladu sa Uredbom Evropola, a samim tim i kontakt tačka, niti može da ispuni bilo koji od zadataka koji se postavljaju Uredbom Evropola", napominju iz MUP-a Srpske.

U saopštenju je navedeno da Direkcija nije istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti Evropola, odnosno službenici Direkcije ne bi trebalo da imaju pristup operativnim istražnim podacima jer nemaju zakonski osnov da učestvuju u istragama.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nikada nije bilo ometajući faktor koji sputava proces realizacije saradnje sa Evropolom i uvijek je bilo za dosljednu primjenu Operativnog sporazuma", navedeno je u saopštenju.

MUP Republike Srpske opredijeljen je za saradnju sa Evropolom na način kako je definisano Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji, te je više puta ukazivalo na potrebu potpunog sprovođenja potpisanog, ispregovaranog i ratifikovanog Sporazuma, s ciljem poboljšanja bezbjednosti građana ne samo u Republici Srpskoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana