Мостарски Срби желе на изборе

Ведрана Кулага
Мостарски Срби желе на изборе

Мостар - Нови, озбиљнији преговори, који би на крају требало да одблокирају изборни процес у Мостару, очекују се у идућим данима, а представници српске заједнице се надају да ће бити дио разговора, као и лани, јер им, како тврде, неодржавање локалних избора најмање иде на руку.

Европски суд за људска права у Стразбуру је прије неколико дана, одлучујући по тужби коју је против БиХ поднијела предсједница мостарског одбора Наше странке Ирма Баралија, пресудио да БиХ мора измијенити закон и омогућити да и у том граду, након дуже од деценије, буду одржани локални избори.

Европске судије су БиХ оставиле шест мјесеци да пресуду спроведе у дјело. Питање Мостара требало би да буде и тема састанка лидера СДА и ХДЗ-а БиХ Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, који је најављен за данас, а у појединим федералним медијима је најављено да је одређени приједлог већ спреман.

Мостарски одбор ХДЗ-а БиХ је недавно подсјетио да су преговори у градској вијећници Мостара, од фебруара до јуна 2018. године, на којима су учествовали представници девет политичких странака из Парламента БиХ резултовали усвајањем два модела спровођења одлуке Уставнога суда БиХ која се односе на изборна правила за Мостар.

Модел “А” предвиђа да се из шест градских подручја бира 26 одборника, а преосталих девет са компензационе листе мандата који би се додјељивали са територије Мостара као цјелине. Модел “Б” би значио да се из шест градских подручја бирају 22 одборника, а осталих 13 на подручју Мостара као једне изборне јединице, односно градске листе.

Из СНСД-а је недавно поручено да ће подржати сваки договор који СДА и ХДЗ БиХ постигну о граду Мостару, а који би подразумијевао минимално укључење припадника конститутивних народа у градску Скупштину.

Члан мостарског одбора СНСД-а Радислав Тубић, који је лани са Предрагом Шупљеглавом био учесник преговора, истакао је јуче за “Глас Српске” да их за сада нико није звао, али да позив очекује. Истакао је да конститутивни народи морају да имају представнике у градској власти, појаснивши да то може бити максимално 15, а минимално четири мјеста.

- Морамо равноправно да расправљамо. Не тражимо ништа незаконито, већ минимум политичких права који би омогућио Србима да равноправно живе и опстану на огњиштима. Надамо се да ће разговори почети, вољни смо да се укључимо, понудимо рјешења. Наши приједлози су у прошлогодишњим разговорима били најприхватљивији, јер су коректни, не угрожавају ничија права, а Срби би остварили своја - рекао је Тубић и додао да је један од понуђених модела приједлог српске заједнице.

Посљедњи локални избори у Мостару одржани су 2008. године. Парламент БиХ до данас није спровео одлуку Уставног суда БиХ из 2010. године, која се односила на одредбе којима се регулише гласање у Мостару. Разлог је непостојање договора кључних партија у ФБиХ, због чега је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ градоначелнику Љуби Бешлићу продужила мандат до избора новог. Многи у БиХ након пресуде суда у Стразбуру нису исказивали превише оптимизма када је ријеч о томе да ће ово питање бити ријешено у року због актуелне политичке ситуације.

Математика

Радислав Тубић истакао је јуче да би Србима највише одговарали избори те додао да се годинама све у граду своди на самовољу градоначелника, који је из ХДЗ-а и шефа финансија, који је кадар СДА. Додао је да четири позиције у Скупштини не припадну, како је рекао, онима које стварно бирају Срби.

- Нажалост, и та четворица увијек буду из бошњачких и хрватских опција. Требало би довести до тога да имамо легитимне представнике. Надамо се да ће, ако нико други, овај пут ХДЗ истрајати на томе, јер су и они на својој кожи осјетили то на нивоу БиХ - рекао је Тубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана