Mostarski Srbi žele na izbore

Vedrana Kulaga
Mostarski Srbi žele na izbore

Mostar - Novi, ozbiljniji pregovori, koji bi na kraju trebalo da odblokiraju izborni proces u Mostaru, očekuju se u idućim danima, a predstavnici srpske zajednice se nadaju da će biti dio razgovora, kao i lani, jer im, kako tvrde, neodržavanje lokalnih izbora najmanje ide na ruku.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je prije nekoliko dana, odlučujući po tužbi koju je protiv BiH podnijela predsjednica mostarskog odbora Naše stranke Irma Baralija, presudio da BiH mora izmijeniti zakon i omogućiti da i u tom gradu, nakon duže od decenije, budu održani lokalni izbori.

Evropske sudije su BiH ostavile šest mjeseci da presudu sprovede u djelo. Pitanje Mostara trebalo bi da bude i tema sastanka lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji je najavljen za danas, a u pojedinim federalnim medijima je najavljeno da je određeni prijedlog već spreman.

Mostarski odbor HDZ-a BiH je nedavno podsjetio da su pregovori u gradskoj vijećnici Mostara, od februara do juna 2018. godine, na kojima su učestvovali predstavnici devet političkih stranaka iz Parlamenta BiH rezultovali usvajanjem dva modela sprovođenja odluke Ustavnoga suda BiH koja se odnose na izborna pravila za Mostar.

Model “A” predviđa da se iz šest gradskih područja bira 26 odbornika, a preostalih devet sa kompenzacione liste mandata koji bi se dodjeljivali sa teritorije Mostara kao cjeline. Model “B” bi značio da se iz šest gradskih područja biraju 22 odbornika, a ostalih 13 na području Mostara kao jedne izborne jedinice, odnosno gradske liste.

Iz SNSD-a je nedavno poručeno da će podržati svaki dogovor koji SDA i HDZ BiH postignu o gradu Mostaru, a koji bi podrazumijevao minimalno uključenje pripadnika konstitutivnih naroda u gradsku Skupštinu.

Član mostarskog odbora SNSD-a Radislav Tubić, koji je lani sa Predragom Šupljeglavom bio učesnik pregovora, istakao je juče za “Glas Srpske” da ih za sada niko nije zvao, ali da poziv očekuje. Istakao je da konstitutivni narodi moraju da imaju predstavnike u gradskoj vlasti, pojasnivši da to može biti maksimalno 15, a minimalno četiri mjesta.

- Moramo ravnopravno da raspravljamo. Ne tražimo ništa nezakonito, već minimum političkih prava koji bi omogućio Srbima da ravnopravno žive i opstanu na ognjištima. Nadamo se da će razgovori početi, voljni smo da se uključimo, ponudimo rješenja. Naši prijedlozi su u prošlogodišnjim razgovorima bili najprihvatljiviji, jer su korektni, ne ugrožavaju ničija prava, a Srbi bi ostvarili svoja - rekao je Tubić i dodao da je jedan od ponuđenih modela prijedlog srpske zajednice.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Parlament BiH do danas nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, koja se odnosila na odredbe kojima se reguliše glasanje u Mostaru. Razlog je nepostojanje dogovora ključnih partija u FBiH, zbog čega je Centralna izborna komisija (CIK) BiH gradonačelniku Ljubi Bešliću produžila mandat do izbora novog. Mnogi u BiH nakon presude suda u Strazburu nisu iskazivali previše optimizma kada je riječ o tome da će ovo pitanje biti riješeno u roku zbog aktuelne političke situacije.

Matematika

Radislav Tubić istakao je juče da bi Srbima najviše odgovarali izbori te dodao da se godinama sve u gradu svodi na samovolju gradonačelnika, koji je iz HDZ-a i šefa finansija, koji je kadar SDA. Dodao je da četiri pozicije u Skupštini ne pripadnu, kako je rekao, onima koje stvarno biraju Srbi.

- Nažalost, i ta četvorica uvijek budu iz bošnjačkih i hrvatskih opcija. Trebalo bi dovesti do toga da imamo legitimne predstavnike. Nadamo se da će, ako niko drugi, ovaj put HDZ istrajati na tome, jer su i oni na svojoj koži osjetili to na nivou BiH - rekao je Tubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana