Морбидан бизнис: Продају гробнице најближе родбине за 13.000 евра

Глас Српске
Морбидан бизнис: Продају гробнице најближе родбине за 13.000 евра

Београд - Грађани широм Србије почели су масовно да продају своје породичне гробнице у којима су већ сахрањени неки њихови најближи рођаци.

Трговина гробницама, са све посмртним остацима блиске родбине постала је веома уносан бизнис, а судећи по огласима, цијене парцела се крећу од 13.000 до 16.000 евра. Продавци нуде да се гробница отуђи или уступи.

Огласи у којима се гробне парцеле рекламирају као некретнине мало кога оставе равнодушним јер би се свако запитао како се то неко продаје мјесто гдје му члан породице лежи мртав?

Судећи колико се кратко задрже огласи на интернету, оцјена је да ова морбидна трговина цвјета, а појавили су се и посредници. Када се договори продаја, не склапа се купопродајни, већ уговор о трајном уступању. Продавац обавезује да тестаментом остави гробно мјесто купцу и тек тада он формално постаје власник.

По правилнику, кости покојника не смије да се ваде десет година, а послије тога може. Не мора да се враши ексхумација.

“Кажем ја сину, дај гробницу стрица у огласе, ако може да се узме неки динар. Нама то не треба а неком ће да затреба, ко ће га знати” за Прву ТВ прича Југослав, један од продаваца гробнице.

Југослав је само један од људи који су пратили интернет тренд и након што је умјесто стана у насљедство добио гроб свог сахрањеног стрица, одлучио је да га прода и приход продаје подјели са сестром.

Разлози су различити, од тих финансијске природе, до тога да је родбини тешко да одржава гроб покојника, а у огласима се истичу предности гробних локација као да је у питању продаја сеоских плацева. “на свега 10 минута хода од улаза у Ново бежанијско гробље”, “локација каква се тешко данас налази” и друге....

Да звучи бизарно- баш звучи. Са друге стране разлози могу да дјелују и рационално, али прије него што се овај “тренд” настави ипак треба имати на уму да је опасно да исчезне осјећај за претке и да нечег светог што дугујемо оним мртвима.

(б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана