Тегелтија изабрао Божовића

Жељка Домазет
Тегелтија изабрао Божовића

САРАЈЕВО - Млађен Божовић, којег је за мјесто у новом сазиву Савјета министара БиХ кандидовао његов страначки колега и потпредсједник ДНС-а Ненад Нешић, предложен је јуче за министра за људска права и избјеглице БиХ, чиме је дефинитивно из игре испао Драшко Аћимовић, којег су предложили страначки органи ДНС-а.

Предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији (СНСД) достављен је, наиме, приједлог имена будућих министара и замјеника министара из реда бошњачких политичких партија, те из реда осталих, међу којима је Млађен Божовић, за које је затражена провјера код Централне изборне комисије БиХ и Агенције за истраге и заштиту, док је за кандидате из реда српског и хрватског народа то раније затражено. Тегелтија је изразио наду да ће кандидати проћи све провјере и потребне процедуре.

Лидер те странке Марко Павић рекао је за “Глас Српске”, прије него што је Тегелтија објелоданио кога ће предложити за министра за људска права и избјеглице, да ли Аћимовића, који је приједлог партије или Божовића, који је приједлог појединца из странке, да то што се ради није никако добро. Павић, који је обећао да ће коментарисати Тегелтијину одлуку када је објелодани, касније се није јављао на телефон.

Он је, с друге стране, за поједине портале оштро реаговао на одлуку, истичући да је то велики ударац на коалиционе односе ДНС-а и СНСД-а јер је ово други пут у посљедњих годину да СНСД не бира ДНС за свог партнера, него појединце из те странке.

- Нису у питању ни Аћимовић ни Божовић. Ниједног довољно не знам, нити је битно ко је од њих, али би било битно да је онај који је изабран представник ДНС-а, а не појединаца из ДНС-а - казао је Павић.

Нешић, који је посланик у Представничком дому Парламента БиХ, побунио се на одлуку Предсједништва странке да Аћимовић буде министар, те је, у међувремену доставио Тегелтији приједлог да министар буде Божовић.

Нешић је јуче, након одлуке, захвалио коалиционим партнерима што су предложили Млађена Божовића. Он је рекао да је Божовић кандидат ДНС-а и да је очигледно да је Аћимовић прошлост.

- Изабран је ДНС-ов кандидат. То није Нешићев кандидат нити било којег појединца и очекујем да обавља функцију у складу са законом - рекао је Нешић, додајући да ће ДНС остати јединствен и да је прошао бољи кандидат који има већу подршку у ДНС-у.

На питање због чега се побунио против одлуке Предсједништва странке и због чега је само дан послије промијенио мишљење, за федералне медије је одговорио да одлука Предсједништва није свето писмо, те да се предомислио у вези са Аћимовићем након што се упознао са неким чињеницама и изјавама у вријеме када је био потпредсједник СДП-а.

Нешић не очекује рат у ДНС-у, иако није испоштована одлука предсједника Марка Павића и остатка чланова Предсједништва.

- ДНС је добио министра. Што се мене тиче, биће мир. Ако неко други има вољу да води неки рат, може да покуша - казао је Нешић и нагласио да тренутно нема амбицију да замијени на лидерској позицији Павића, за којег истиче да му је као други отац.

Божовић, који је био директор Фонда за повратак БиХ, јуче је истакао да ће оправдати повјерење и да ће бити превазиђене све несугласице.

Термини

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић каже да је Парламент спреман да одржи хитну сједницу   на којој би се потврдио нови сазив Савјета министара и да су дефинисани 23. и 30. децембар.

- То не зависи од нас. Ми смо спремни заказати и ту сједницу за именовање Савјета министара чим се заврше провјере и од предсједавајућег добијемо приједлог за именовање министара и замјеника. Надамо се да ћемо стићи до 23. децембра, а ако то због процедуре провјера не буде могуће, наредни термин је 30. децембар - рекао је Звиздић.

Замјеник шефа посланичког Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ за “Глас Српске” је рекла да очекује да ће Савјет бити потврђен 23. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана