Митровић: Запад злочин агресије жели да опере тако да Србија призна Косово, а БиХ постане унитарна

СРНА
Митровић: Запад злочин агресије жели да опере тако да Србија призна Косово, а БиХ постане унитарна

БЕОГРАД - Професор на Факултету политичких наука у Београду Драгана Митровић оцијенила је за Срну да Запад сматра да свој злочин агресије против Југославије може да опере тиме што ће Србија признати самопроглашено Косово, а неке ствари да буду завршене и у БиХ - на потпуно неприхватљив начин, стварањем некакве унитарне државе.

Митровићева је оцијенила да се притисци Запада на Србију неће завршити настојањима да се самопроглашено Косово убаци у Савјет Европе, као и да ће се наставити притисци и на Републику Српску, оличену у њеном предсједнику Милораду Додику.

"Притисци ће се, свакако, наставити и на Републику Српску, која је оличена у њеном предсједнику Милораду Додику, мада су санкције уведене и различитим фирмама и приватним лицима. Гледа се да се угуши и економија Српске преко санкција које су наметнуте банкама", навела је Митровићева.

Митровићева је истакла да ће се та битка која се бије по различитим међународним форумима сигурно наставити, те да они Запад неће одустајати, барем док системом избора не дођу неки други људи који ће можда имати другачији приступ.

"Али, то им је можда оптимистично предвиђање. Они, на крају крајева и на крају сваке приче, желе да оперу свој злочин агресије против Југославије и сматрају да то могу учини тиме што ће Србија признати Косово, а неке ствари да буду завршене и у БиХ на потпуно немогућ и неприхватљив начин стварањем некакве унитарне државе", рекла је Митровићева.

Она је навела да мисле да могу да граде унитарну БиХ кроз непрестано потпиривање сукоба између различитих етничких група које живе у БиХ, и на крају подривања и државности БиХ, тиме што је држе толико дуго у статусу протектората.

Када је ријеч о притисцима Запада на Србију, Митровићева је рекла да се они сугурно неће завршити притиском да самопроглашено Косово уђе у Савјет Европе.

"То су координисани притисци на свим странама. А, видимо да је услов практички прихватање Охридског споразума који, де факто, значи прихватање /самопроглашеног/ Косова као некакаве независне државе", навела је Митровићева.

Митровићева је указала да је директно подривање суверенитета Србије ушло у преговарачко поглавље 35, које је дио тог кластера, што значи да је то предуслов за пријем Србије у ЕУ.

"То би морало да значи да ћемо ми морати да прекинемо те преговоре јер, наравно да ниједна власт не би могла да испуни такав услов, с обзиром на огроман проценат становништва и бирачког тијела које је против тога", оцјенила је Митровићева.

На питање да ли, у случају да самопроглашено Косово буде примљено у Савјет Европе, Србија треба да прекине преговоре са ЕУ, као и да изађе из чланства Савјета Европе, Митровићева је рекла да су то велика питања, али и апсурд.

"Било би заиста апсурдно да једна држава у целости свог територијалног интегритета буде у Савету Европе или неком другом телу, а да онда део њене територије буде примљен као независна држава", указала је Митровићева.

Митровићева је рекла да то није затечено стање, као у неким међународним организацијама везано за Кину Хонг Конг, Макао, Тајван и слично, него је то сада неко ново креирано стање.

"Питање је да ли Србија онда треба да иступи, као што многи мисле, али онда имате и друге гласове који кажу да, када једном иступите, веома је тешко вратити се. А, опет је то неки формат где можете излагати своје ставове. То је врло тешко питање", истакла је Митровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана