Mitrović: Zapad zločin agresije želi da opere tako da Srbija prizna Kosovo, a BiH postane unitarna

SRNA
Mitrović: Zapad zločin agresije želi da opere tako da Srbija prizna Kosovo, a BiH postane unitarna

BEOGRAD - Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragana Mitrović ocijenila je za Srnu da Zapad smatra da svoj zločin agresije protiv Jugoslavije može da opere time što će Srbija priznati samoproglašeno Kosovo, a neke stvari da budu završene i u BiH - na potpuno neprihvatljiv način, stvaranjem nekakve unitarne države.

Mitrovićeva je ocijenila da se pritisci Zapada na Srbiju neće završiti nastojanjima da se samoproglašeno Kosovo ubaci u Savjet Evrope, kao i da će se nastaviti pritisci i na Republiku Srpsku, oličenu u njenom predsjedniku Miloradu Dodiku.

"Pritisci će se, svakako, nastaviti i na Republiku Srpsku, koja je oličena u njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, mada su sankcije uvedene i različitim firmama i privatnim licima. Gleda se da se uguši i ekonomija Srpske preko sankcija koje su nametnute bankama", navela je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je istakla da će se ta bitka koja se bije po različitim međunarodnim forumima sigurno nastaviti, te da oni Zapad neće odustajati, barem dok sistemom izbora ne dođu neki drugi ljudi koji će možda imati drugačiji pristup.

"Ali, to im je možda optimistično predviđanje. Oni, na kraju krajeva i na kraju svake priče, žele da operu svoj zločin agresije protiv Jugoslavije i smatraju da to mogu učini time što će Srbija priznati Kosovo, a neke stvari da budu završene i u BiH na potpuno nemoguć i neprihvatljiv način stvaranjem nekakve unitarne države", rekla je Mitrovićeva.

Ona je navela da misle da mogu da grade unitarnu BiH kroz neprestano potpirivanje sukoba između različitih etničkih grupa koje žive u BiH, i na kraju podrivanja i državnosti BiH, time što je drže toliko dugo u statusu protektorata.

Kada je riječ o pritiscima Zapada na Srbiju, Mitrovićeva je rekla da se oni sugurno neće završiti pritiskom da samoproglašeno Kosovo uđe u Savjet Evrope.

"To su koordinisani pritisci na svim stranama. A, vidimo da je uslov praktički prihvatanje Ohridskog sporazuma koji, de fakto, znači prihvatanje /samoproglašenog/ Kosova kao nekakave nezavisne države", navela je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je ukazala da je direktno podrivanje suvereniteta Srbije ušlo u pregovaračko poglavlje 35, koje je dio tog klastera, što znači da je to preduslov za prijem Srbije u EU.

"To bi moralo da znači da ćemo mi morati da prekinemo te pregovore jer, naravno da nijedna vlast ne bi mogla da ispuni takav uslov, s obzirom na ogroman procenat stanovništva i biračkog tijela koje je protiv toga", ocjenila je Mitrovićeva.

Na pitanje da li, u slučaju da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope, Srbija treba da prekine pregovore sa EU, kao i da izađe iz članstva Savjeta Evrope, Mitrovićeva je rekla da su to velika pitanja, ali i apsurd.

"Bilo bi zaista apsurdno da jedna država u celosti svog teritorijalnog integriteta bude u Savetu Evrope ili nekom drugom telu, a da onda deo njene teritorije bude primljen kao nezavisna država", ukazala je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je rekla da to nije zatečeno stanje, kao u nekim međunarodnim organizacijama vezano za Kinu Hong Kong, Makao, Tajvan i slično, nego je to sada neko novo kreirano stanje.

"Pitanje je da li Srbija onda treba da istupi, kao što mnogi misle, ali onda imate i druge glasove koji kažu da, kada jednom istupite, veoma je teško vratiti se. A, opet je to neki format gde možete izlagati svoje stavove. To je vrlo teško pitanje", istakla je Mitrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana