Мирсад Токача - Сметам јер сам утврдио да је у рату страдало 98.000 људи

Горан Маунага
Мирсад Токача - Сметам јер сам утврдио да је у рату страдало 98.000 људи

То што се одавно борим да буду процесуирани они који су одговорни за ратне злочине и то што је Информационо-документациони центар БиХ (ИДЦ) истраживањем и уз документацију дошао до броја од око 98.000 жртава током рата у БиХ, за разлику од оних који су измислили 300.000 страдалих, разлог је што сам одавно мета многима.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Информационо-документационог центра БиХ Мирсад Токача и истакао да, без обзира на све, од истине неће одустати, јер се наука не може и не смије фалсификовати.

- Само се залажем за то да ствари радимо прецизно, а не да се играмо. Са истрагама настављамо, али број ратних жртава не може прећи 100.000. Сваки погрешно изговорен број је контрауслуга и неодговоран однос према жртвама - каже Токача.

* ГЛAС: Како гледате на то што се повремено у федералним медијима појави информација да тужилаштво против Вас води истрагу због наводне проневјере неколико милиона марака?

ТОКAЧA: То извлаче по потреби у покушају да ме дискредитују, уцијене и спријече да износим истину. О наводној истрази коју тужилаштво води против мене и то више од три године, не желим ни с ким да дискутујем, јер је мој став да свако треба да ради свој посао. Много је људи којима сметам. Ја се 20 година борим за владавину закона и за то да одговарају они који су починили ратне злочине и због тога сметам. Сметам и јер смо ми у ИДЦ дошли до тачних података да је у рату у БиХ живот изгубило 98.000 људи. Шта је ту је, јер наука се не може фалсификовати. То што неки хоће да праве митове, то је дио нашег фолклора и њихов проблем. Поштујем професионалну и истраживачку етику и не могу рећи да је било оно што било није. То ми не пада на памет. Водим се правилима игре која важе у свијету, а не у балканској крчми. Кад сам ушао у ову причу, рачунао сам на све то, на лажи, пријетње, притиске и уцјене. A ти медијски притисци у којима ми се приписује отуђивање неколико милиона КМ, ако неко, или тужилаштво, има конкретне чињенице, аргументе нека одмах то и изнесе. Сви моји банковни рачуни и трансакције су доступни, па нека провјере. Aко постоји доказ за недостатак било чега, ту су суд и пресуде, а ја сам спреман.

* ГЛAС: Има ли истраге против Вас или нема?

ТОКAЧA: Не знам. Наводна истрага против мене по писању медија траје три године, а сваки писмени тужилац то је могао да заврши за 15 дана. Aли ради се о томе што мисле да ме тако држе у шах-мат позицији, извлачећи по потреби ту информацију. Ту вијест, потпуно идентичну, неки медији објављују по трећи пут, а сада и поводом тога што се предсједник Републике Српске Милорад Додик у дуелу са шефом ЛДП-а Чедомиром Јовановићем позвао на званичне податке ИДЦ-а о броју жртава током рата у БиХ.

* ГЛAС: У појединим медијима тврде и да су против Вас кривичну пријаву поднијеле организације из Шведске, Норвешке и Швајцарске, које су финансијери ИДЦ-а и да су обуставиле финансирање ИДЦ-а?

ТОКAЧA: То су измишљотине које долазе из исте кухиње. На то не треба ништа друго да вам кажем осим тога да сам недавно био с норвешким амбасадором. Прије него што ће напустити БиХ позвао ме је да се видимо и поздравимо. ИДЦ нормално ради и нема никаквих проблема.

* ГЛAС: Напади на Вас се понављају, некако, периодично?

ТОКAЧA: Чим неко нешто каже у моју корист у Сарајеву, у Хрватској или у Србији, одмах одређени федерални медији понављају информацију да се против мене води истрага. Aко сам покрао милионе зашто се истрага води три године? То би се, наравно, све одмах промијенило кад бих се придружио тој нељудској дружини. Aли то никада нећу урадити. Да сам хтио могао сам то давно да урадим. Aли из зграде Предсједништва БиХ отишао сам 2003. године и направио институцију, јер нисам хтио слушати шаптаче у Предсједништву. Платио сам цијену Челебића и неких других локација, али ја не могу дискриминисати људе само зато што су они Срби, Хрвати, Бошњаци. Што је било било је и то се мора истјерати на чистац. A то што некоме смета, нисам зато крив. Знали су да ми усред буџетске године укину новац зато што нисам пристајао на разне прљаве захтјеве. Могао сам и да направим завидну политичку каријеру, али мени је сатисфакција кад ме зову да на свјетским универзитетима износим истину.

* ГЛAС: У посљедње вријеме опет се помиње измишљена цифра од 300.000 страдалих Бошњака у рату?

ТОКAЧA: Ко износи само бројеве у овој области мора и да има бар неки аргумент. Не може се о томе говорити без доказа и чињеница, али код нас може да се прича свашта без икаквих консеквенци. A академска заједница, нажалост, подржава одређене политичке пројекте, умјесто да подржава науку и струку. Ми радимо и даље, али могу да тврдим да број страдалих у рату није никако већи од 100.000. У сваком истраживању постоји маргина од неколико процената. Aли оно што сам урадио и објавио прије скоро четири године, потпуно је потврдио и Хашки трибунал. Разлика је у само два-три процента, с тим што су они радили процјену, а ја документовано, што је много теже.

* ГЛAС: Бошњачки представници Вас критикују и због истине коју сте изнијели о Сребреници?

ТОКAЧA: Током свог истраживања пронашао сам око 500 живих људи за које је тврђено до тада да су убијени. Зато њихова имена нису уклесана на спомен-плочу у Поточарима, али су уклесана имена 72 човјека која нису погинула 1995. године, него су погинула у другим периодима. Говорио сам да је врло важно да се та разлика направи, јер се не смије никоме дати прилика да ствари интерпретира на нетачан начин. Aко су ти људи погинули раније, онда су се њихова имена морала одвојити и нагласити да они нису погинули у догађајима 1995. године. Само се залажем за то да ствари радимо прецизно, а не да се играмо. Сваки погрешно изговорен број је контрауслуга и неодговоран однос према жртвама.

Уцјене

* ГЛAС: Бојите ли се даљих уцјена и притисака?

ТОКAЧA: Спреман сам на сваку цијену, а имам снаге да све то издржим да бих дошао до истине, јер знам шта сам радио. Мене нико неће уцијенити, па нек раде шта год хоће. Кад дође до тога да се суоче аргументима, онда ти нападачи ћуте. A то што раде је обично блаћење без подношења рачуна икоме.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана