Милош Лучић, министар за људска права и избјеглице БиХ: Крајње је вријеме да колективни центри буду затворени

Дарко Момић
Милош Лучић, министар за људска права и избјеглице БиХ: Крајње је вријеме да колективни центри буду затворени

У току је имплементација пројекта ЦЕБ2 којим је предвиђено затварање колективних центара и алтернативних смјештаја, а који се спроводи у 45 градова и општина у БиХ. Планирана је изградња 2.611 стамбених јединица, а средства у висини од 60 милиона евра обезбијеђена су из кредита Развојне банке Савјета Европе, истиче у интервјуу за “„Глас Српске” нови министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић.

Иако је на ту функцију именован прије непуних мјесец дана, Лучић каже да се ради пуним капацитетом и да је у току реализација многих пројеката и програма који се тичу питања избјеглих и расељених лица и повратника, као најугроженијих и најосјетљивијих категорија становништва.

ЛУЧИЋ: Прије неколико дана присуствовао сам свечаности додјеле кључева за 48 породица у бањалучком насељу Куљани. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма збрињавања избјеглих и расељених лица, који се реализује највећим дијелом из донаторских средстава ЕУ и Владе САД, а у сарадњи са УНХЦР-ом ОЕБС-ом, ентитетским и локалним властима. Програм предвиђа изградњу 3.200 стамбених јединица од којих је готово половина већ изграђена. Вриједност програма је око 75 милиона евра, а локалне заједнице учествују са 20 одсто кроз инфраструктуру и станови остају у њиховом власништву.

ГЛАС: Како се министарство носи са мигрантском кризом у БиХ?

ЛУЧИЋ: Питања миграната највећим дијелом су у надлежности Министарства безбједности БиХ. С циљем смјештаја најугроженијих породица Министарство за људска права и избјеглице потписало је Протокол са Министарством безбједности БиХ о њиховом смјештају у Избјеглички прихватни центар Салаковац и Реадмисиони центар у Мостару. Тренутно се у тим центрима налази око 70 тражилаца азила и 22 особе које имају статус избјеглица, као и једна особа која је под супсидијарном заштитом. Поводом Свјетског дана избјеглица, који се обиљежава 20. јуна, заједно са представницом УНХЦР-а у БиХ Луси Гањ планирам посјетити центар у Мостару да би се лично увјерио какво је стање на терену.

ГЛАС: Када ће бити спроведен Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, који се односи на рјешавање проблема избјеглих и расељених?

ЛУЧИЋ: Рјешавање тог питања, као што сам већ рекао, један је од приоритета на којима ћу предано радити. Када је ријеч о том питању урађено је много, али посао није завршен. Скоро 25 година од завршетка ратних сукоба у БиХ ми и даље имамо велики број лица која нису остварила своја права. Углавном је ријеч о социјално најугроженијим категоријама. Учинићу све да њихове проблеме ефикасно и брзо рјешавамо да би овој најрањивијој категорији становништва били обезбијеђени услови за достојанствен живот.

Махмутовић

ГЛАС: Да ли је Ваш замјеник Џевад Махмутовић у периоду док је руководио министарством повукао неки потез с којим се не слажете и какву сарадњу имате с њим?

ЛУЧИЋ: Министар за људска права и избјеглице није именован када и остали министри, тако да је ту функцију до мог именовања обављао замјеник министра Џевад Махмутовић и захваљујем му на том ангажману. Задовољан сам ситуацијом након преузимања дужности. Махмутовић и ја сарађујемо свакодневно и надам се да ће та сарадња бити успјешна и плодотворна и у будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана