Милорад Додик за “Глас Српске”: Наш је интерес да не заузимамо страну ни у једном сукобу

 Ведрана Кулага Симић
Милорад Додик за “Глас Српске”: Наш је интерес да не заузимамо страну ни у једном сукобу

Промијениле су се геополитичке околности. Свијет данас дефинитивно више није исти какав је био у вријеме моја претходна два мандата на мјесту предсједника Републике Српске, каже у интервјуу за “Глас” поводом Дана Републике предсједник Српске Милорад Додик.

Подсјећа да је прије њега на овој позицији била Жељка Цвијановић и да се у том периоду Српска развијала и кретала у складу са договореним циљевима.

- Са мјеста српског члана Предсједништва БиХ трудио сам се да афирмишем уставна права Републике Српске максимално и да јачам њене институционалне капацитете. То се огледало и кроз потезање виталног националног интереса, за који су из опозиције тврдили да се “раубује”, не схватајући да је употреба тог механизма његова афирмација и афирмација Републике Српске. Оно што такође желим да истакнем јесте да је госпођа Цвијановић веома савјесно и предано обављала дужност предсједника Републике, моје је да наставим у истом духу и још снажније - тврди Додик.

ГЛАС: Опозиција ствари види битно другачије од Вас. Да ли има критика са њихове стране са којима сте и Ви сагласни?

ДОДИК: Ми смо се свих протеклих година бавили питањима важним за Републику Српску и њене грађане. Опозиција се све то вријеме бавила Милорадом Додиком. Нисмо се бавили истим питањима да бих могао да вам одговорим да сам са нечим сагласан или нисам. Посао опозиције јесте да критикује и предлаже боља рјешења. Но ово што гледамо у Републици Српској из опозиционих редова више личи на лов на вјештице него на озбиљан опозициони рад. И ја сам био у опозицији, али на свим виталним питањима по Републику Српску био сам уз власт. Данас имамо ситуацију да опозиција напушта парламент кад год се потегне важно национално питање. То је дио њиховог политичког стила, а и навођени су споља да тако раде. Ово како се понашају годинама не иде у прилог ни Републици Српској, ни њима као политичким субјектима, што показују резултати избора.

ГЛАС: Руско-украјински сукоб оставља посљедице и на нашем политичком и економском плану. Ако се наставе притисци, што је готово извјесно, да ли ће Српска моћи задржати став да не жели уводити санкције Русији, посебно ако се има у виду да је БиХ, као земља, додуше једностраним понашањем сарајевских политичара, стала уз неке европске резолуције?

ДОДИК: Наш примарни став је да нећемо да се мијешамо у сукоб у којем су два, и то православна народа, двије земље са којима имамо добре односе. С обзиром на то да је наша сарадња са Руском Федерацијом интензивнија, да се снабдијевамо руским гасом, онда се то може слободно читати и као став из вашег питања. Ми смо искусили санкције и посљедице које оне вуку за собом, ми то не желимо никоме. Посебно не онима који су показивали и показују разумијевање за нашу политичку позицију засновану на Дејтонском мировном споразуму. Парадоксално је да санкције Руској Федерацији заговарају федерални политичари, који имају већу корист од руског гаса него Република Српска. Подсјетићу вас да само три одсто тог гаса користи Република Српска, преосталих 97 одсто иде у ФБиХ. Занимљиво би било питати грађане Сарајева да ли су за то да плаћају 300 посто скупљи гас. Бојим се да би политички став партија из ФБиХ, посебно бошњачких, био промијењен.

ГЛАС: Амбасадори су ипак гласали једнострано.

ДОДИК: Истина је да су поједини амбасадори, мимо воље и одлуке Предсједништва БиХ, гласали за неке резолуције против Руске Федерације. На то смо указивали, против неких покренули и поступке. Али вама је одлично познато како функционишу ствари у БиХ, као и да је спољна политика увијек рефлексија унутрашње.

ГЛАС: Да ли се могу очекивати већи притисци на БиХ, а тиме и на Српску, из Брисела и због чињенице да је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ?

ДОДИК: Онако како су напрасно, из страха од Руске Федерације, примили Бугарску и Румунију у чланство, тако је ЕУ сада дала кандидатски статус БиХ. Инспирисана више страхом од Русије него жељом за интеграцијом региона у ЕУ. Прилику за додјелу статуса имали су годинама уназад, и нису то учинили, а ми сад ништа посебно нисмо учинили, а добили смо статус кандидата. Дакле ми смо колатерал измијењених односа на међународном плану. Притисака је било и биће, наше је да се трудимо да сачувамо своје интересе. А наш интерес је да ни у једном сукобу не заузимамо страну. Знате како кажу за рат, у њему прво страда истина. Ми смо ту лекцију довољно добро научили деведесетих година прошлог вијека да бисмо сада подлегли медијским и свим другим спекулацијама.

ГЛАС: Може ли Српска на том путу јачати своје институције и положај у БиХ и како?

ДОДИК: Наравно да може, јер БиХ се по својој сложености не разликује много од осталих држава чланица ЕУ које су сложене. Њемачка нпр. у ЕУ говори једним гласом, но тај глас није нужно савезни министар из неке области. Мислим да и ми у оквиру БиХ, поштујући Устав БиХ, можемо да кроз механизам координације дођемо до тог једног гласа ка ЕУ. Република Српска није никакав ексклузивитет у том смислу, имате више таквих примјера у оквиру ЕУ.

ГЛАС: Зашто још немамо ни агенцију за лијекове, војску и републичку управу за индиректно опорезивање, а закључци Скупштине су на снази од децембра 2021. године?

ДОДИК: Ми не одустајемо ни од чега што нам припада по Уставу БиХ. Али као и за све постоји тренутак у којем се нешто ради или не ради. Политичка мудрост налаже да то учинимо у најбољем тренутку по Републику Српску.

ГЛАС: Да ли на све утиче и договор са “осморком” и ХДЗ-ом да на дневном реду на нивоу БиХ неће бити тешких питања о којима нема сагласности у БиХ?

ДОДИК: Бављење питањима о којима нема сагласности је предуго трајало у БиХ. Овога пута смо за преговараче добили гарнитуру људи из Сарајева која каже О.К., дај да видимо у вези са чим се слажемо. Ово је одлична прилика да из тог нашег договора профитирају обични грађани, да буду покренути различити пројекти, да покушамо да искористимо и овај кандидатски статус на начин да од ЕУ тражимо финансијску инјекцију и ствари покренемо у бољем правцу.

ГЛАС: Оно у чему махом, посебно унутар Српске, има сагласности су пројекти, а један од њих је аутопут од Београда преко Раче до Бањалуке. Имајући у виду значај пројекта речено је да би се могао звати пут српског јединства, али неки сматрају да треба размишљати и о називу коридор 92. Шта Ви кажете?

ДОДИК: Први пут чујем за ту идеју и морам да признам да није лоша, шта више добра је. Али питање имена ће доћи на крају, моја жеља је да се тај пут реализује, само што бих вас исправио у једноме. Опозиција у Републици Српској није дио консензуса ни у вези са великим пројектима па ако већ говоримо о сагласности свих, она се односи на већину која чини Владу Републике Српске.

ГЛАС: Хоће ли бити отклоњене препреке за градњу аеродрома у Требињу, “Бук Бијеле”....

ДОДИК: Смјернице и принципи - документ који је сачињен са партнерима у ФБиХ је укључио све пројекте који треба да буду реализовани или прецизније који су чекали на реализацију. Надам се да ће у духу тог споразума бити отклоњене све препреке и да ће Република Српска добити нови економски замајац. Никада раније нисам стао на пут ниједном развојном пројекту у ФБиХ. Подржавао сам све што доприноси развоју, како општем тако и појединачном. Зар није сулудо да некога убјеђујете да му треба аеродром или хидроелектрана?! Лоша искуства са ранијим политичким гарнитурама из Сарајева уче нас опрезу, зато све пројекте у БиХ треба рјешавати “у пакету”.

ГЛАС: Може ли се у овом мандату очекивати више сарадње Вас, као предсједника Српске и будућег предсједника ФБиХ, односно влада и министара?

ДОДИК: Република Српска никада није бјежала од сарадње. Није да је није било и у неком ранијем периоду, али да ли може више и боље може. Ми сасвим сигурно нећемо бити ти који ће бити против сарадње. Све што је у интересу грађана Републике Српске мора бити и интерес Владе Републике Српске. Мени су једнако важни и сусрети и сарадња са Србијом, Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Грчком, као и они са Бриселом, Вашингтоном и Берлином.

ГЛАС: Шта очекујете од нове Владе Српске, имајући на уму специфичност да јој је мандат “орочен” на двије године?

ДОДИК: Очекујем да за наредне двије године задрже финансијску стабилност Српске, повећају плате и пензије, уведу више реда у свим сегментима, створе све предуслове да се у Српској брже инвестира, да се обрачунају са нерадом и награде рад, одрже мир и стабилност.

ГЛАС: Велику буру изазвала је најава преиспитивања стања у јавном сектору када су у питању запослени. Порука да они који су запослени, а не долазе на посао треба да буду удаљени изазвала је праву буру у јавним предузећима и институцијама. Који је мотив за ту врсту иницијативе баш у овом периоду и да ли се може потезати питање било чије одговорности за такво стање?

ДОДИК: Раније сам чуо различите приче о овој теми. Синдикални руководиоци су јавно указали на то. Опозиција је то користила као тему. Рекли смо - хајде да видимо шта се ту дешава. И овом приликом желим да позовем и синдикате и опозицију да нам доставе своја сазнања о таквој врсти злоупотреба и на конструктиван начин допринесу рјешавању овог питања. Обрачун са таквом врстом злоупотребе јавног сектора није од јуче, нити од дана када је то изговорено. И злоупотребе и борба против таквих злоупотреба дуже траје, али сада је дошао тренутак да кажемо - нулта толеранција на такве злоупотребе. Свуда гдје установимо одговорност појединаца за такву праксу будите сигурни да ће бити процесуирани. Држава је сигуран послодавац и још од комунизма је наслијеђен став да ако вараш државу не вараш никога. Комунизам је пао. Вријеме је и да све запослене у јавној управи подсјетимо на ту чињеницу.

Нисам одустао од идеје о спајању функција

ГЛАС: Раније сте заговарали да би требало објединити позиције предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ. Да ли сте одустали од те идеје?

ДОДИК: То је питање о којем би добро било повести јавну расправу и у једној конструктивној атмосфери свих актера друштва доћи до аргумената за и против таквог приједлога. Српски члан Предсједништва у Сарајеву заступа ставове оних који су га непосредно бирали, а бира се у Републици Српској управо као и предсједник Републике Српске. Подсјетићу вас на не тако давну изјаву Мирка Шаровића, који у Народној скупштини Републике Српске каже неће мени одређивати Скупштина шта ћу радити. Извините молим вас, а шта му је оријентир? Чије интересе је заступао тамо? Како је могуће да једног министра у Савјету министара не интересује Народна скупштина Републике Српске? И да одговорим конкретно, нисам одустао од те идеје, не претендујући да је најбоља и да ће проћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана