Милимир Мучибабић, члан Сената Републике Српске: Дејтон велики трн у оку Запада

Вељко Зељковић
Милимир Мучибабић, члан Сената Републике Српске: Дејтон велики трн у оку Запада

Недовршени послови на просторима Балкана, прије свега у БиХ и на Косову, али и ситуација у вези са Украјином, тјерају западне “доброчинитеље” и “усрећитеље” да их што прије окончају, како “велики Руси” не би били у прилици да помогну “малим Русима” - Србима.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” члан Сената Републике Српске Милимир Мучибабић, осврћући се на јучерашњу изјаву британског премијера Бориса Џонсона да ће његова земља послати војне стручњаке у БиХ, “како би се супротставили руском утицају и појачали мисију НАТО у БиХ”.- Главни креатори такве наопаке западне политике готово увијек су били Енглези. Под изговором како је БиХ нестабилна и несигурна због српског елемента који је наводно продужана руска рука, покушава се промијенити и наметнути много тога у БиХ. Они сада шаљу некакве војне стручњаке, али у ствари повећавају број припадника међународних снага на терену. Крајњи циљ је прављење једне запаљиве и за сада контролисане атмосфере која би водила ка стварању унитарне БиХ. Али, то није могуће урадити тек тако. Морају се поштовати уставом загарантовани права Српске, која су тренутно највећи трн у оку енглеским империјалистима - истакао је Мучибабић.

ГЛАС: Џонсон је рекао и да не може дозволити да западни Балкан постане још једно игралиште за руског предсједника. Да ли на овај начин БиХ постаје игралиште Лондона, али све више и Берлина?

МУЧИБАБИЋ: Лондон, Берлин, Брисел и Вашингтон играју исту игру. Само је питање ко ће у датом тренутку преузети штафетну палицу. Ово су центри моћи који демонстрирају и пропагирају слободу, једнакост, демократију и просперитет, али све су то празне ријечи, поготово кад их они изговарају. Живимо у времену када су ријечи изгубиле смисао и значење. Има једна мудрост: “Када ријечи губе значење, народи губе државу и индивидуалност”. Оно што ме плаши јесте што се и кроз историју показало како мало ватре на овим просторима може направити велике и катастрофалне пожаре.

ГЛАС: У новој НАТО доктрини простори Балкана су означени као стратешки. Да ли то може додатно закомпликовати ионако сложене односе у овом региону?

МУЧИБАБИЋ: Годинама уназад води се један рат између Запада и Русије. Он је само имао различите форме. И сада је ситуације у вези са Украјином искориштена да буде отворен нови фронт према Русији. Једва су дочекали. Велику Британију највише боли то што није више велика империја, која је некада жарила и палила цијелим свијетом. Починили су неке од најтежих и најмонструознијих злочина, а сада себи узимају за право да друге етикетирају. Сада су заједно са САД кренули да наоружавају Украјину, али и Европу, при том ширећи панични страх како је опасност од Москве велика.

ГЛАС: Како власти Српске да се поставе у овим турбулентним временима и какву политику треба водити?

МУЧИБАБИЋ: Времена су тешка и треба истрајати на суверености исказа властитог мишљења у оквирима које даје Дејтонски мировни споразум. Власти Српске имају само један правац, да и даље инсистирају на Дејтону који упорно оспоравају, како поменути западни “усрећитељи” тако и политичари из Сарајева. Не треба се мијешати у односе великих. Неутралност по сваку цијену. Наравно, треба бити и истрајан у одбрани националних интереса. Наша несрећа је што је 2022. изборна година те је утакмица за власт замаглила многе интересе Српске. Поједине партије су у први план ставиле само страначке интересе, што може бити велика опасност. Српско јединство нам је сада потребније више него икада.

Ватра на Косову

ГЛАС: Предсједник Србије позвао је земље Квинте да престану да се играју са Косовом, наводећи “како се нешто спрема 1. октобра”.

МУЧИБАБИЋ: Дијалог Приштине и Београда је доведен до краја, а западним земљама није у интересу да ово питање буде ријешено, поготово уколико би оно било у складу са српским интересима. У ствари, њихов крајњи циљ је стварање независног Косова у којем ће они имати своје војне базе. Као и у случају БиХ, и ту се ватра може врло брзо распламсати. Уколико то некоме из западне Европе буде одговарало, до тога ће и доћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана