Milimir Mučibabić, član Senata Republike Srpske: Dejton veliki trn u oku Zapada

Veljko Zeljković
Milimir Mučibabić, član Senata Republike Srpske: Dejton veliki trn u oku Zapada

Nedovršeni poslovi na prostorima Balkana, prije svega u BiH i na Kosovu, ali i situacija u vezi sa Ukrajinom, tjeraju zapadne “dobročinitelje” i “usrećitelje” da ih što prije okončaju, kako “veliki Rusi” ne bi bili u prilici da pomognu “malim Rusima” - Srbima.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić, osvrćući se na jučerašnju izjavu britanskog premijera Borisa Džonsona da će njegova zemlja poslati vojne stručnjake u BiH, “kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i pojačali misiju NATO u BiH”.- Glavni kreatori takve naopake zapadne politike gotovo uvijek su bili Englezi. Pod izgovorom kako je BiH nestabilna i nesigurna zbog srpskog elementa koji je navodno produžana ruska ruka, pokušava se promijeniti i nametnuti mnogo toga u BiH. Oni sada šalju nekakve vojne stručnjake, ali u stvari povećavaju broj pripadnika međunarodnih snaga na terenu. Krajnji cilj je pravljenje jedne zapaljive i za sada kontrolisane atmosfere koja bi vodila ka stvaranju unitarne BiH. Ali, to nije moguće uraditi tek tako. Moraju se poštovati ustavom zagarantovani prava Srpske, koja su trenutno najveći trn u oku engleskim imperijalistima - istakao je Mučibabić.

GLAS: Džonson je rekao i da ne može dozvoliti da zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsjednika. Da li na ovaj način BiH postaje igralište Londona, ali sve više i Berlina?

MUČIBABIĆ: London, Berlin, Brisel i Vašington igraju istu igru. Samo je pitanje ko će u datom trenutku preuzeti štafetnu palicu. Ovo su centri moći koji demonstriraju i propagiraju slobodu, jednakost, demokratiju i prosperitet, ali sve su to prazne riječi, pogotovo kad ih oni izgovaraju. Živimo u vremenu kada su riječi izgubile smisao i značenje. Ima jedna mudrost: “Kada riječi gube značenje, narodi gube državu i individualnost”. Ono što me plaši jeste što se i kroz istoriju pokazalo kako malo vatre na ovim prostorima može napraviti velike i katastrofalne požare.

GLAS: U novoj NATO doktrini prostori Balkana su označeni kao strateški. Da li to može dodatno zakomplikovati ionako složene odnose u ovom regionu?

MUČIBABIĆ: Godinama unazad vodi se jedan rat između Zapada i Rusije. On je samo imao različite forme. I sada je situacije u vezi sa Ukrajinom iskorištena da bude otvoren novi front prema Rusiji. Jedva su dočekali. Veliku Britaniju najviše boli to što nije više velika imperija, koja je nekada žarila i palila cijelim svijetom. Počinili su neke od najtežih i najmonstruoznijih zločina, a sada sebi uzimaju za pravo da druge etiketiraju. Sada su zajedno sa SAD krenuli da naoružavaju Ukrajinu, ali i Evropu, pri tom šireći panični strah kako je opasnost od Moskve velika.

GLAS: Kako vlasti Srpske da se postave u ovim turbulentnim vremenima i kakvu politiku treba voditi?

MUČIBABIĆ: Vremena su teška i treba istrajati na suverenosti iskaza vlastitog mišljenja u okvirima koje daje Dejtonski mirovni sporazum. Vlasti Srpske imaju samo jedan pravac, da i dalje insistiraju na Dejtonu koji uporno osporavaju, kako pomenuti zapadni “usrećitelji” tako i političari iz Sarajeva. Ne treba se miješati u odnose velikih. Neutralnost po svaku cijenu. Naravno, treba biti i istrajan u odbrani nacionalnih interesa. Naša nesreća je što je 2022. izborna godina te je utakmica za vlast zamaglila mnoge interese Srpske. Pojedine partije su u prvi plan stavile samo stranačke interese, što može biti velika opasnost. Srpsko jedinstvo nam je sada potrebnije više nego ikada.

Vatra na Kosovu

GLAS: Predsjednik Srbije pozvao je zemlje Kvinte da prestanu da se igraju sa Kosovom, navodeći “kako se nešto sprema 1. oktobra”.

MUČIBABIĆ: Dijalog Prištine i Beograda je doveden do kraja, a zapadnim zemljama nije u interesu da ovo pitanje bude riješeno, pogotovo ukoliko bi ono bilo u skladu sa srpskim interesima. U stvari, njihov krajnji cilj je stvaranje nezavisnog Kosova u kojem će oni imati svoje vojne baze. Kao i u slučaju BiH, i tu se vatra može vrlo brzo rasplamsati. Ukoliko to nekome iz zapadne Evrope bude odgovaralo, do toga će i doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana