Милан Петковић: Укидање "бијелог хљеба" поново пред посланицима

В. К.
Милан Петковић: Укидање "бијелог хљеба" поново пред посланицима

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић (Уједињена Српска) потврдио је јуче за "Глас Српске" да ће упутити у парламентарну процедуру два нацрта закона у којима ће бити предложено укидање привилегије, такозваног "бијелог хљеба".

"Бијели хљеб" је устаљени назив за привилегију на основу које изабрано лице по престанку функције има право на плату у трајању од шест мјесеци у висини коју је имао у вријеме престанка функције, ако се у међувремену није вратио на претходно радно мјесто или нашао нови ангажман. У парламентарној процедури у Републици Српској већ је било захтјева да се укине та привилегија, али они нису прошли.

Петковић каже да ће упутити нацрт измјена Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе и нацрт измјена Закона о радним односима у државним органима.

- Тим измјенама је затражено укидање "бијелог хљеба" за функционере у  локалној самоуправи, али и за посланике. То тражим, јер је то било једно од мојих предизборних обећања и на овај начин покушавам да то спроведем у дјело. Надам да ће посланици имати довољно знања и одговорности да те законе и усвоје - рекао је Петковић који очекује да се ти приједлози нађу на дневном реду прве наредне сједнице парламента Српске која би требало да буде одржана у фебруару.

Петковић је јуче истакао и да би у првих шест мјесеци ове године требало да буду усвојене измјене скупштинског Пословника о раду, с циљем додатног унапређења рада највише законодавне институције.

Преднацрт би, како је најавио, требало да буде завршен до марта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана