Milan Petković: Ukidanje "bijelog hljeba" ponovo pred poslanicima

V. K.
Milan Petković: Ukidanje "bijelog hljeba" ponovo pred poslanicima

BANjALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković (Ujedinjena Srpska) potvrdio je juče za "Glas Srpske" da će uputiti u parlamentarnu proceduru dva nacrta zakona u kojima će biti predloženo ukidanje privilegije, takozvanog "bijelog hljeba".

"Bijeli hljeb" je ustaljeni naziv za privilegiju na osnovu koje izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini koju je imao u vrijeme prestanka funkcije, ako se u međuvremenu nije vratio na prethodno radno mjesto ili našao novi angažman. U parlamentarnoj proceduri u Republici Srpskoj već je bilo zahtjeva da se ukine ta privilegija, ali oni nisu prošli.

Petković kaže da će uputiti nacrt izmjena Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i nacrt izmjena Zakona o radnim odnosima u državnim organima.

- Tim izmjenama je zatraženo ukidanje "bijelog hljeba" za funkcionere u  lokalnoj samoupravi, ali i za poslanike. To tražim, jer je to bilo jedno od mojih predizbornih obećanja i na ovaj način pokušavam da to sprovedem u djelo. Nadam da će poslanici imati dovoljno znanja i odgovornosti da te zakone i usvoje - rekao je Petković koji očekuje da se ti prijedlozi nađu na dnevnom redu prve naredne sjednice parlamenta Srpske koja bi trebalo da bude održana u februaru.

Petković je juče istakao i da bi u prvih šest mjeseci ove godine trebalo da budu usvojene izmjene skupštinskog Poslovnika o radu, s ciljem dodatnog unapređenja rada najviše zakonodavne institucije.

Prednacrt bi, kako je najavio, trebalo da bude završen do marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana