Меркел: БиХ направила напредак на путу ка ЕУ

Глас Српске
Меркел: БиХ направила напредак на путу ка ЕУ

Берлин - Њемачки канцелар Ангела Меркел сматра да је БиХ направила велики напредак на путу ка европским интеграцијама, додавши да не жели да чује да у БиХ нема договора о наставку тог пута.

Након састанка са члановима Предсједништва БиХ у Берлину, Меркелова је на конференцији за новинаре рекла да подржава све позитивне процесе који се дешавају у БиХ и понудила сву могућу помоћ своје земље.


"Њемачка ће учинити све да помогне БиХ на њеном путу, како финансијски, тако и у другом облику", каже Меркелова.

Она сматра да је њемачко-британска иницијатива омогућила значајан напредак БиХ, али да пред БиХ има још пуно посла који није једноставан.

"Желим да захвалим члановима Предсједништва БиХ што су увијек показивали да желе да раде заједно и уклоне проблеме на том путу", додала је Меркелова.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић је истакао да је захваљујући њемачко-британској инцијативи пут БиХ покренут према ЕУ.

Изетбеговић је замолио Меркелову да Њемачка помогне БиХ како би се земља носила са конкуренцијским притиском који носи прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/.

Према његовом мишљењу, ствара се виртуелни проблем у вези са ССП-ом с обзиром на то да је БиХ, како је рекао, добила понуду од ЕУ какву до сада ниједна земља није добила.

"Проблем је далеко мање него што се представља. Замолио сам Меркелову да Њемачка помогне финансијски да се тај удар поднесе. Надам се да ће доћи до зрелих одлука нас лидера и да ћемо успјети да БиХ коначно добије свој упитник", рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана