Мектић се части аутом од 100.000 КМ

Горан Маунага
Мектић се части аутом од 100.000 КМ

Сарајево - Тек неколико мјесеци након доласка на функцију министар безбједности БиХ Драган Мектић планира да се почасти новим аутомобилом за који је у буџету резервисано 100.000 КМ.

У плану набавки Министарства безбједности БиХ наведено је да је куповина аутомобила за кабинет министра планирана за септембар или октобар. Истим документом за јун је била предвиђена набавка аутомобила за кабинет замјеника министра безбједности у вриједности 50.000 КМ. У Министарству безбједности Бих јуче нисмо могли да добијемо информације да ли је набављен планирани аутомобил за замјеника министра Мију Крешића.

Правилником о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ, који је донесен лани с циљем уштеда, предвиђено је да министри у Савјету министара могу да користе службена возила средње класе чија набавна цијена не смије прелазити 100.000 КМ, што значи да је Министарство безбједности предвидјело набавку по највишој цијени. У средњу класу спадају луксузни аутомобили попут "аудија А6", "мерцедеса" Е-класе и "BMW-а" серије 5, а сви коштају испод 100.000 КМ. Правилником је дефинисано и да је замјеницима министара дозвољено искључиво коришћење службених возила средње класе чија је набавна вриједност до 50.000 КМ. У ту класу спадају "ауди А4", "мерцедес" Ц-класе и BMW серије 3 или "пасат".

Замјеник министра безбједности БиХ у претходном мандату Младен Ћавар каже да возила која су користили јесу прешла много километара и да је замјена била потребна, али није желио да коментарише планирано превелико издвајање новца из буџета за нове аутомобиле.

- Мектић зна дали је то превише или не. Претходни министар безбједности Фахрудин Радончић користио је "ауди Q7" који је био дониран још у вријеме његовог претходника Садика Ахметовића. Ја сам се возио "пасатом" такође из претходног мандата који је прешао око 350.000 километара - каже Ћавар.

Занимљиво је да је планом набавки Министарства безбједности предвиђено да од 34 ставке које се тичу набавке робе и услуга вриједних скоро 1,5 милиона КМ за чак десет уговори буду склопљени директним споразумом, односно без расписивања тендера. Директним споразумом биће набављени електронска опрема, ручни агрегат, алат, лијекови, постељина и поклони.

За највредније ставке - услуге одржавања Тетра система и Афиса, за шта је планирано 250.000, односно 320.000 марака, предвиђен је преговарачки поступак без објаве обавјештења. За набавку авио-карата за потребе службених путовања из буџета ће отићи 100.000 марака, за хотелски смјештај 49.000, а за набавку опреме за вешерај и чишћење планирано је 89.000. За набавку ТВ пријемника и бијеле технике предвиђено је 10.000, а за опрему за рекреацију и анимацију 16.600 КМ.

Мектић јуче није одговарао на телефонске позиве.

 

Најзанимљивије ставке из плана набавки

49.000 - хотелски смјештај

16.600 - опрема за рекреацију и анимацију

10.000 - ТВ пријемници и бијела техника

7.000 – поклони

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана