Мектић признао па убрзо порекао прислушкивање

Жељка Домазет
Мектић признао па убрзо порекао прислушкивање

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче је потврдио да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ прислушкивала одређене званичнике из Хрватске искључиво с циљем заштите економских интереса БиХ и њених грађана, да би само два часа касније демантовао сам себе.

Мектић је обје изјаве дао у Парламенту БиХ, коментаришући наводе хрватског листа "Национал" да ОБА води специјални рат против Хрватске, њеног премијера Андреја Пленковића, спољне политике хрватске Владе и хрватског народа у БиХ. Лист је навео да је имао увид у више тајних извјештаја ОБА који буде озбиљну сумњу да је та агенција злоупотријебљена за афирмацију политичких интереса предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића.

- Све до чега смо дошли и што смо сазнали у вези са овом афером о којој су писали медији предузимали смо у складу са законом и Уставом, штитећи економски интерес и не дозвољавајући подривање економског система БиХ. То ћемо радити и даље - рекао је у првој изјави Мектић.

Наводећи да то раде и друге земље, па тако и безбједносне институције БиХ, Мектић је истакао да интересе БиХ и заштиту од нечијих профитерских намјера институције безбједности спроводе у складу са законима и Уставом БиХ.

- Приватни интереси ударили су на цјелокупне интересе БиХ и то се мора спријечити. Да ли ће то сметати појединцима и групама у БиХ који су се нашли у свему овоме и некима из неке друге земље то нас не занима. Нас обавезује интерес грађана. Сада је јасније зашто су неки страни званичници и политичари у посљедње вријеме лоше говорили о БиХ. Сада о томе дефинитивно много више знамо и све информације ћемо доставити кључним институцијама у БиХ, јер није на безбједносним агенцијама да предузимају одговор према другим државама - рекао је Мектић.

Новинари су остали у шоку када је Мектић касније казао да ОБА није прислушкивала званичнике Хрватске.

- Говорио сам о уставном праву ОБА да штити интересе БиХ. Нисам рекао да смо прислушкивали државнике Хрватске. Али у случају потребе да се заштите интереси државе БиХ и то ћемо радити - рекао је Мектић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Никола Шпирић, који је недавно смијењен са функције предсједавајућег Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА, каже да афере у вези са прислушкивањем наносе штету БиХ, њеним сусједима и регионалним односима.

- Незапамћено је да једна земља води обавјештајни рат против друге, а да причамо о добросусједским односима. Овим неће бити стављена тачка и БиХ ће дуго плаћати цијену различитих рецидива паралелизама у обавјештајном, полицијском и правосудном сектору. Када не постоји парламентарни надзор онда је логично да се овакве ствари дешавају. Обавјештајни сектор је као врећа бува и оне негдје морају да грицкају, пецкају или уједају. Стварање паралелизама унутар обавјештајног сектора је опасно по БиХ и за успостављање добросусједских односа са Хрватском, Србијом и Црном Гором - рекао је Шпирић.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ и Мектићева страначка колегиница Александра Пандуревић каже да је посао обавјештајних служби да штите интересе државе.

- Не знам да ли је у овом случају било прислушкивања или није. Ако је било очекујем да је било у складу са законом и Уставом. Ако је ОБА радила оно што се појавило у тексту ја им честитам јер треба да се зна какав капитал долази - рекла је Пандуревићева додајући да је Зоран Ћопић у случају "Шећерана" осуђен на основу обавјештајних података.

У ОБА су рекли да су наводи о прислушкивању глупости.

Ахметовић: Исти актери из "Ушћа"

Члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Садик Ахметовић из Независног блока казао је да се плаши да су у аферу са прислушкивањем Хрватске умијешани исти актери из случаја "Ушће", који се односио на наводно праћење званичника Србије. Ахметовић је рекао да је сигуран да је ово паралелни систем у обавјештајној служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана