Мекгафи: Одлука о споразуму са Еурополом - битан искорак

Срна
Мекгафи: Одлука о споразуму са Еурополом - битан искорак

Сарајево - Делегација ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ оцијенили су као битан искорак данашњу одлуку Савјета министара БиХ који је утврдио Приједлог основа и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Канцеларије европске полиције /Еуропол/.

Овим споразумом ће бити проширена сарадња у борби против тешких облика међународног криминала, а посебно тероризма и других видова криминала у надлежности Еуропола.

Портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи истакао је да ће оперативни споразум између Еуропола и БиХ допринијети ефикаснијој борби против прекограничног криминала кроз ојачану сарадњу са Еурополом, као и кроз размјену личних података.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да је Мекгафи нагласио да већа међународна сарадња значи мање мјеста за сакривање криминалаца и да ће засигурно у овоме бити потребно обезбиједити висок степен заштите података грађана.

"Сада је приоритет да се брзо настави са свим потребним формалностима, с циљем да се започну преговори о оперативном споразуму између БиХ и Еуропола" – поручио је Мекгафи.

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог основа и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Канцеларије европске полиције /Еуропол/, којим се проширује сарадња у борби против тешких облика међународног криминала, а посебно тероризма и других видова криминала у надлежности Еуропола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана