Масовно гријање на струју најављује хаварију на мрежи

Маријана Миљић Бјеловук
Масовно гријање на струју најављује хаварију на мрежи

БАЊАЛУКА - Осим власника станова, и они који живе у кућама у Српској све чешће, због енормног поскупљења пелета и дрвета, прелазе на загријавања просторија на струју, што би у зимском периоду могло изазвати веће губитке на мрежи, учесталије кварове те прегоријевање осигурача у трафо-станицама.

У домаћим дистрибутивним предузећима истичу да немају прецизне податке колико је до сада људи који живе у становима и кућама прешло на гријање на струју, али да информације са терена показују да их је све више.

У “Електро Бијељини” објашњавају да станови у зградама и куће углавном имају један прикључак и мјерно мјесто преко којег напајају електричне апарате у својим просторијама. Најчешћа одобрена снага по једном мјерном мјесту домаћинства за трофазни прикључак износи 17,3 кЊ, а монофазни 8,1 kW.

- Ова одобрена снага омогућава крајњим купцима да струју користе и за гријање без потребе да се обраћају дистрибутивном предузећу - појашњавају у “Електро Бијељини”.

Поручују да немају релевантне податке о броју крајњих купаца који струју користе за гријање, нити колико ће њих постојеће замијенити струјом ове зиме, јер ће то већина урадити у оквиру већ одобрене снаге. Нагласили су и да дистрибутер може само извршити процјену броја таквих купаца на основу анализе потрошње струје и поређењем те потрошње са претходним зимским периодом. Такође подвлаче да им је за шест мјесеци поднесено 130 захтјева за повећање одобрене снаге.

- Прелазак већег броја људи који живе у становима и индивидуалним објектима на гријање на струју утицаће на преоптерећење дистрибутивне мреже, што ће за посљедицу имати раст губитака, више кварова и прегоријевање осигурача у трафо-станицама - закључили су у “Електро Бијељини”.

Исто образложење стиже и из “Електро Добоја”, гдје наводе да имају захтјева за докуп снаге, за које претпостављају да су у вези са употребом струје за загријавање објеката на подручју Посавине, односно Дервенте, Брода и Шамца, гдје постоји проблем обезбјеђења дрвета за огрев. Нове захтјеве за повећање снаге добила је и “Електродистрибуција” Пале, њих укупно девет, а тичу се стамбених зграда.

Са друге стране у бањалучкој “Електрокрајини” наводе да је од 7.000 стамбених јединица у зградама са властитим централним гријањем преко котловница на пелет или дрвну сјечку више од 3.500 прешло на струју.

- Очекујемо да до краја године тај број станова буде око 5.000, само у Бањалуци, те неколико хиљада у осталим градовима и општинама које покрива наше предузеће - поручили су из “Електрокрајине”.

Подвукли су да би прелазак комплетних зграда и насеља на гријање на струју могао преоптерети мрежу, што би за посљедицу имало често искакање осигурача у трафо-станицама, уз велику могућност прегоријевања електроинсталација у зградама и прикључним подземним кабловима, од трафо-станице до зграде.

Препорука

Из “Електрокрајине” апелују на потрошаче који су због поскупљења пелета и огрева доведени пред свршен чин да, ако икако могу, користе клима-инвертер уређаје умјесто термоакумулационих пећи, норвешких радијатора и гријалица.

- Климе, за исти простор загријавања, троше од три до пет пута мање струје. То је економичније, а тиме је и мање оптерећење на електромрежу - поручили су из дистрибутивних предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана