Марио Црнковић за „Глас Српске“: Хрватска нам се руга у лице

Маријана Миљић Бјеловук
Марио Црнковић за „Глас Српске“: Хрватска нам се руга у лице

Комшије су нас достављањем опреме на Черкозовац подсјетиле само да треба да знамо са ким имамо посла. Знаћемо и ми њима “честитати” значајне датуме бранећи право на живот које нам не могу узети, рекао је у интервјуу “Гласу” предсједник Удружења “Грин тим” из Новог Града Марио Црнковић.

Он је поводом најновијих потеза Хрватске која је доставила опрему за збрињавање радиоактивног отпада уз саму границу са БиХ рекао да је то само један дјелић мозаика, јер желе да сломе отпор грађана.

- Мишљења сам да су узалуд те резервоаре допремали и излагали се дуплом трошку, одмицаће то од граничног појаса и ријеке Уне свидјело им се или не - поручио је Црнковић.

ГЛАС: На Черкезовцу гдје је планирана градња складишта радиоактивног отпада допремљен је резервоар и капсуле за збрињавање искориштених извора. Како гледате на тај потез комшија?

ЦРНКОВИЋ: Није изблиједило сјећање на то да су грађанима Двора комшије за вријеме поплава дијелиле опрему за пецање, а сада имамо ново ругање. За Дан планете земље који је један од најважнијих еколошких датума одлучили су да се похвале како су на Трговску гору, уз ријеку Уну, допремили резервоаре за опасне отпаде. Овакав ниво апсурда успијевали су само досегнути творци “Топ листе надреалиста” у тренуцима најбоље инспирације.

ГЛАС: Обећали су раније да планове о питању складиштења  нуклеарног отпада помјерају за 2028, а сада већ допремају опрему. Да ли мислите да је све било само заваравање домаћих институција?

ЦРНКОВИЋ: Није тајна да су ствари на терену практично демантовале најаве премијера Хрватске Андреја Пленковића да наводно привремено одустаје од Трговске горе. Све административне процедуре које спроводе, планови које су креирали, набавке, уговори веома јасно се види да Хрватска наставља са свим активностима које би претходиле науму да се радиоактивни отпади изгурају на границу са БиХ.

ГЛАС: Да ли је борба надлежних у БиХ спласнула након тих послатих обећања од стране комшија да своје науме помјерају за 2028. годину?

ЦРНКОВИЋ: Неистина о привременом стопирању планова за Трговску гору, евидентно је највише утицала на Министарство спољних послова БиХ, као и на дипломатију уопште. Треба нам проактивна дипломатско-конзуларна мрежа, потребни су нам представници БиХ у иностранству који примају плате да заступају интересе земље, да се укључе у рјешавање проблематике. Дужни су да информишу земље у којима се налазе и да покушају обезбиједити било који облик помоћи. Разумијем да БиХ у континуитету има својих унутрашњих проблема, али лицемјерно је бјежати од одговорности.

Планови

ГЛАС: Који су даљи планови Удружења “Грин тим”?

ЦРНКОВИЋ: Што се “Грин тима” тиче у оквирима ове теме, свјесно смо се упустили у незахвалан процес, узимајући дио одговорности на себе. Свјесни смо да идемо на танак лед, далеко би захвалније било измакнути се, указивати на грешке и инсистирати да надлежни раде свој посао, али животи су у питању, а ми избора немамо. Кроз учешће у Експертском тиму већина информација које је БиХ добила о случају дошло је кроз наше ангажмане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана