Mario Crnković za „Glas Srpske“: Hrvatska nam se ruga u lice

Marijana Miljić Bjelovuk
Mario Crnković za „Glas Srpske“: Hrvatska nam se ruga u lice

Komšije su nas dostavljanjem opreme na Čerkozovac podsjetile samo da treba da znamo sa kim imamo posla. Znaćemo i mi njima “čestitati” značajne datume braneći pravo na život koje nam ne mogu uzeti, rekao je u intervjuu “Glasu” predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković.

On je povodom najnovijih poteza Hrvatske koja je dostavila opremu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uz samu granicu sa BiH rekao da je to samo jedan djelić mozaika, jer žele da slome otpor građana.

- Mišljenja sam da su uzalud te rezervoare dopremali i izlagali se duplom trošku, odmicaće to od graničnog pojasa i rijeke Une svidjelo im se ili ne - poručio je Crnković.

GLAS: Na Čerkezovcu gdje je planirana gradnja skladišta radioaktivnog otpada dopremljen je rezervoar i kapsule za zbrinjavanje iskorištenih izvora. Kako gledate na taj potez komšija?

CRNKOVIĆ: Nije izblijedilo sjećanje na to da su građanima Dvora komšije za vrijeme poplava dijelile opremu za pecanje, a sada imamo novo ruganje. Za Dan planete zemlje koji je jedan od najvažnijih ekoloških datuma odlučili su da se pohvale kako su na Trgovsku goru, uz rijeku Unu, dopremili rezervoare za opasne otpade. Ovakav nivo apsurda uspijevali su samo dosegnuti tvorci “Top liste nadrealista” u trenucima najbolje inspiracije.

GLAS: Obećali su ranije da planove o pitanju skladištenja  nuklearnog otpada pomjeraju za 2028, a sada već dopremaju opremu. Da li mislite da je sve bilo samo zavaravanje domaćih institucija?

CRNKOVIĆ: Nije tajna da su stvari na terenu praktično demantovale najave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da navodno privremeno odustaje od Trgovske gore. Sve administrativne procedure koje sprovode, planovi koje su kreirali, nabavke, ugovori veoma jasno se vidi da Hrvatska nastavlja sa svim aktivnostima koje bi prethodile naumu da se radioaktivni otpadi izguraju na granicu sa BiH.

GLAS: Da li je borba nadležnih u BiH splasnula nakon tih poslatih obećanja od strane komšija da svoje naume pomjeraju za 2028. godinu?

CRNKOVIĆ: Neistina o privremenom stopiranju planova za Trgovsku goru, evidentno je najviše uticala na Ministarstvo spoljnih poslova BiH, kao i na diplomatiju uopšte. Treba nam proaktivna diplomatsko-konzularna mreža, potrebni su nam predstavnici BiH u inostranstvu koji primaju plate da zastupaju interese zemlje, da se uključe u rješavanje problematike. Dužni su da informišu zemlje u kojima se nalaze i da pokušaju obezbijediti bilo koji oblik pomoći. Razumijem da BiH u kontinuitetu ima svojih unutrašnjih problema, ali licemjerno je bježati od odgovornosti.

Planovi

GLAS: Koji su dalji planovi Udruženja “Grin tim”?

CRNKOVIĆ: Što se “Grin tima” tiče u okvirima ove teme, svjesno smo se upustili u nezahvalan proces, uzimajući dio odgovornosti na sebe. Svjesni smo da idemo na tanak led, daleko bi zahvalnije bilo izmaknuti se, ukazivati na greške i insistirati da nadležni rade svoj posao, ali životi su u pitanju, a mi izbora nemamo. Kroz učešće u Ekspertskom timu većina informacija koje je BiH dobila o slučaju došlo je kroz naše angažmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana