Марчета: Чиста провокација обиљежавање “Дана мученика Бањалучке бискупије”

Срна
Марчета: Чиста провокација обиљежавање “Дана мученика Бањалучке бискупије”

Дрвар - У Дрвару данас, на дан сјећања на устанак против фашистичког терора, Хрвати обиљежавају “дан мученика Бањалучке бискупије у жупној цркви Светог Јосипа”.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Миле Марчета оцијенио је као провокацију обиљежавање “Дана молитвеног сјећања на мученике и жртве Бањалучке бискупије” којим дрварска жупа подсјећа на “све мученике и жртве ратова и тоталитаризама двадесетог вијека с подручја те бискупије”.


“То је чиста провокација. Историју пише свако. А, ако је већ историјска чињеница, то требају обиљежавати у селу Трубар, а не у Дрвару. Сматрам да то не би требало да раде ако желе нормалан суживот”, рекао је Срни Марчета.

Он је истакао да не треба заборављати историју и дан устанка против фашистичких окупатора.

Током Другог свјетског рата из Дрвара и околине у броби против фашизма погинула су 7.072 борца, од којих је било 2.056 жена.

Из дрварске жупе саопштено је да се данас у жупној цркви Светог Јосипа обиљежава дан молитвеног сјећања на мученике Бањалучке бискупије које су 27. јула 1941. године у мјесту Трубар код Дрвара убили “четнички устаници”.

Дана 27. јула 1941. године у Дрвару је почео устанак народа против фашистичких окупатора, који се проширио на сусједне територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана