Мајкић: Зашто ћуте Валентин Инцко и међународна заједница?

Срна
Мајкић: Зашто ћуте Валентин Инцко и међународна заједница?

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо већ данима, пред лице јавности износи поједине детаље из обимне документације о злочинима над Србима из протеклог рата, а тим поводом још се није огласио нико од представника међународне заједнице и невладиног сектора.

"Међународна заједница у БиХ не проговара ни ријеч. Ћути високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је требало међу првима да реагује и подржи санкционисање ратних злочина. Ћуте и представници амбасада који су се увијек, међу првима, јављали да коментаришу догађаје и политичке ставове, чак и кад они нису имали никакву специфичну тежину", рекла је Мајкићева.

Она је упитала зашто ћути Инцко, који је увијек међу првима када је ријеч о осуди припадника српског народа, и зашто страни амбасадори не могу изговорити бар куртоазну реченицу да треба санкционисати све злочине и да правда треба бити свима подједнако доступна.

"Зашто ћути ОЕБС? Зар је демократски стандард када се први парламентарац доводи у везу са страшним злочинима у протеклом рату, које није спријечио, пријавио нити затражио њихово процесуирање? Зар такви људи могу представљати највиши законодавни орган једне земље?", упитала је Мајкићева.

Она је прозвала и невладин сектор који, како је рекла, држи силна предавања о људским правима, а ту лекцију заборави само на помен ријечи српске жртве.

Мајкићева је нагласила да је Мирсад Кебо предајом документације, тим људским чином разбио многе стереотипе и заблуде рата, те освијетлио мрачно поглавље злочина над Србима, који ни до данас нису процесуирани.

"Мирсад Кебо, храбро и без задршке говори о онима који су најодговорнији за страдање Срба, за довођење муџахедина у БиХ, за прикупљање новца за жсвети ратж. Мало је оних који су могли остати индиферентни на све што се могло чути о виновницима и страшним недјелима над Србима", оцијенила је Мајкићева.

Мајкићева сматра да Мирсад Кебо, овим својим поступцима, даје немјерљив допринос помирењу у БиХ.

"Кебиним дјеловањем ће се доказати да навијачки однос међународне заједнице у БиХ за Бошњаке, а константно против Срба не може издржати тестирање времена", оцијенила је Мајкићева.

Коначно се, каже она, појавио трачак наде да ће се, можда, доћи до истине о страдању 84 заробљена српска војника и цивила приликом пада Возуће, који су одведени у логор муџахедина у Каменици, гдје су свирепо мучени и убијани.

Она је упитала да ли ће коначно, послије 20 година, бити познато ко је одговоран за злочине одсјецањем главе Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу и Гојку Вучићу приликом напада на Возућу.

Мајкићева је истакла да правосуђе БиХ, у које мало ко данас вјерује, треба тек да докаже да ли је правда свима доступна.

"А баш ту је највећа одговорност међународне заједнице, јер је управо она давала коначну ријеч како у погледу наметања закона, тако и у погледу избора челних људи Суда и Тужилаштва БиХ. Зато још теже пада ово ћутање међународних представника", навела је Мајкићева.

Она је оцијенила да транзицијска правда у БиХ није никада проведена, јер је постојала опасност од промјене слике у огледалу, која се управо сада дешава.

Мајкићева је нагласила да се правосуђе БиХ, за које је најодговорнија међународна заједница, распада у властитој неспособности.

"Догађаји, попут недавног напада терориста у Паризу, налажу одговорност свих, па и међународне заједнице. Зато је потребно хитно добити одговор на питање - зашто ћуте Инцко и стране диломате", закључила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана