Лукић:Наметање амандмана није добро, али ће помоћи ако га Бошњаци не блокирају

Срна
Лукић:Наметање амандмана није добро, али ће помоћи ако га Бошњаци не блокирају

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Експерт за уставно право Радомир Лукић изјавио је да је Кристијан Шмит самовласно промјенио Устав Федерације БиХ /ФБиХ/ и дијелове Изборног закона БиХ и поред организованог политичког отпора Бошњака и сљедбеника Жељка Комшића.

Лукић је навео да су Бошњаци и "Комшићеви" прије тога успјели да спријече конструктиван дијалог Бошњака са Хрватима, који су у ФБиХ обесправљени на рачун Бошњака.

"Када бих ја као човек и Србин био осветољубив, када бих хтео да се постигне нека освета Хрватима зато што су истерали Србе из Хрватске, зато што су чинили злочине бомбардујући избегличке колоне, ја бих рекао – нека, тако им и треба", рекао је Лукић Срни, коментаришући наметање амандмана на Устав ФБиХ и измјене Изборног закона БиХ у току изборног процеса.

Међутим, напоменуо је, то није пут у бољу будућност. Према његовим ријечима, пут у бољу будућност је да човјек буде заиста усмјерен ка истини, уважавању другога и рационалном размишљању.

"Када се тако иде, онда треба констатовати да заиста није у духу и у складу са словом Устава БиХ да хрватског представника у Предсједништву БиХ бирају Бошњаци, нити је у духу Устава и у складу са његовим словом да Бошњаци, само ради добијања мандата, буду или представљају себе Хрватима, иако то на било који начин не могу", сматра Лукић, који је професор Правног факултета у Источно Сарајево.

Он је навео да би проблем требало да ријеши озбиљност и једних и других, међутим тврдоглавост Бошњака и жеља да дођу до својих циљева било којим средствима спријечила је један такав срећан исход.

"Наметањем ових амандмана којима се то уравнотежава и уређују односи у Дому народа мислим да није добро, али чини ми се да ће ипак помоћи да се реше неке ствари ако то прихвате Бошњаци. Ако не прихвате, наставиће се стање као пре или ако нађу начина – да све то блокирају", оцијенио је Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана