Lukić:Nametanje amandmana nije dobro, ali će pomoći ako ga Bošnjaci ne blokiraju

Srna
Lukić:Nametanje amandmana nije dobro, ali će pomoći ako ga Bošnjaci ne blokiraju

ISTOČNO SARAJEVO - Ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić izjavio je da je Kristijan Šmit samovlasno promjenio Ustav Federacije BiH /FBiH/ i dijelove Izbornog zakona BiH i pored organizovanog političkog otpora Bošnjaka i sljedbenika Željka Komšića.

Lukić je naveo da su Bošnjaci i "Komšićevi" prije toga uspjeli da spriječe konstruktivan dijalog Bošnjaka sa Hrvatima, koji su u FBiH obespravljeni na račun Bošnjaka.

"Kada bih ja kao čovek i Srbin bio osvetoljubiv, kada bih hteo da se postigne neka osveta Hrvatima zato što su isterali Srbe iz Hrvatske, zato što su činili zločine bombardujući izbegličke kolone, ja bih rekao – neka, tako im i treba", rekao je Lukić Srni, komentarišući nametanje amandmana na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u toku izbornog procesa.

Međutim, napomenuo je, to nije put u bolju budućnost. Prema njegovim riječima, put u bolju budućnost je da čovjek bude zaista usmjeren ka istini, uvažavanju drugoga i racionalnom razmišljanju.

"Kada se tako ide, onda treba konstatovati da zaista nije u duhu i u skladu sa slovom Ustava BiH da hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH biraju Bošnjaci, niti je u duhu Ustava i u skladu sa njegovim slovom da Bošnjaci, samo radi dobijanja mandata, budu ili predstavljaju sebe Hrvatima, iako to na bilo koji način ne mogu", smatra Lukić, koji je profesor Pravnog fakulteta u Istočno Sarajevo.

On je naveo da bi problem trebalo da riješi ozbiljnost i jednih i drugih, međutim tvrdoglavost Bošnjaka i želja da dođu do svojih ciljeva bilo kojim sredstvima spriječila je jedan takav srećan ishod.

"Nametanjem ovih amandmana kojima se to uravnotežava i uređuju odnosi u Domu naroda mislim da nije dobro, ali čini mi se da će ipak pomoći da se reše neke stvari ako to prihvate Bošnjaci. Ako ne prihvate, nastaviće se stanje kao pre ili ako nađu načina – da sve to blokiraju", ocijenio je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana