Лукач: Готово сви терористички акти у Европи, па и свијету, имају неку везу са БиХ

Г.С.
Лукач: Готово сви терористички акти у Европи, па и свијету, имају неку везу са БиХ

Гостујући у емисији Директно на АТВ, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да скоро сви терористички акти у Европи и свијету имају неку везу са БиХ.

“Коријени тероризма везани за БиХ сежу уназад много година. Нарочито када су у току ратних дејстава оформила и појавила група џихадиста формирана на територији ФБиХ уз помоћ политичког Сарајева. Они су довели џихад-ратнике који су оформили одред Ел муџахид који је направио стравичне злочине над Србима. То су били коријени радикалног ислама у БиХ. Знамо да су након завршетка ратних дејставау БиХ, управо уз помоћ муслиманске власти тог времена, добили пасоше, личне карте, формирали породице и остали у БиХ. Али су посијали сјеме радикалног ислама који и данас живи у БиХ”, рекао је Лукач.

“Ми данас имамо десетине параџемата који су углавном формирани из тог језгра у којем су људи направили један нови вјерски правац у БиХ а то је вехабизам. Све и један терористички акт у БиХ управо се десио од стране вехабија. Скоро сви терористички акти који су се десили на тлу Европе, па чак и на свјетском нивоу имају везе са БиХ. Да ли су ти извршиоци самих кривичних дијела били присутни у БиХ у току рата или послије рата или су имали контакте са људима у БиХ управо кроз ове параџемате, или су користили оружје и муницију, експлозив за извршење терористичких аката на тлу Европе, а да су имали везе са БиХ. Нека повезница постоји са највећим бројем извршених терористичких дјела на тлу Европе са БиХ и то је поражавајуће за БиХ. Немогуће је да не будемо на удару свјетских полицијских агенција и свих оних који се баве проблемом тероризма у читавом свијету и да не будемо препознати као уточиште потенцијалних терориста”, поручио је министар Лукач.

Терористи који су срушили куле близнакиње у Њујорку су били припадници одреда Ел муџахид, били су у БиХ, а били су директни извршиоци тог напада.

БиХ на државном нивоу није радила много на спречавању ширења вехабијског покрета и параџемата. Они данас живе раде свој посао и даље, на суптилнији начин, али чекају погодан тренутак. Развијају инфраструктуру.

“МУП Српске је одлучио да направи управу за борбу против тероризма. Тренутно једино МУП Републике Српске има такав концепт борбе против тероризма у БиХ. За све ове године Управа је дошла до много података. На основу наших података предузете су одређене акције за контролу и хапшење терориста на тлу Европе. На такав начин ми у Републици Српској држимо ситуацију под контролом“, рекао је Лукач.

Министар је подсјетио и да увијек имамо усамљених појединаца који могу да изврше терористички напад и навео примјер напада на полицијску станицу у Зворнику, напад на војнике у Рајловцу и друге.

Лукач: Меморандум је користан, али не на начин на који је потписан

Протекле седмице пред народним посланицима Народне скупштине Републике Српске расправљало се о угрожавању виталног националног интереса Републике Српске након прихватања одлука у Предсједништву БиХ којима је српски члан, Милорад Додик био прегласан.

Једна од тих одлука је Меморандум сарадње са САД-ом.

“У претходном периоду Министарство безбједности са тадашњим министром Мектићем, покренуло је једну процедуру потписивања таквог једног Меморандума, не тражећи мишљење МУП-а Српске, нити су констатовали да се то у пракси не може спровести без МУП-а Српске”, рекао је Лукач и додао да америчка администрација није ни са европским земљама закључила такав Меморандум”, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач.

Тај споразум јесте добар у смислу да се прати кретање могућих криминалаца и терориста на свјетском нивоу. Али то мора бити у складу са Уставом, што овдје није био случај.

“Ми смо тражили да се из Министарства унутрашњих послова да то ријешимо на једноставан начин. Да се Меморандум дода да је поред Министарства безбједности и њихове надлежности у складу са законом, да су надлежна и остала полицијска тијела у БиХ. То је подразумијевало МУП Српске, СИПА-у, кантоналне МУП-ове и све остале који се баве безбиједности БиХ. Али адвокати из САД-а су рекли да они нису спремни да направе такав уступак у споразуму који је већ потписан. Послије таквог става предсједник Додик је покренуо заштиту виталног националног интереса, то је дошло у Скупштину која је то двотрећинском већином рекла да је то на штету Републике Српске и да тај споразум не може да буде потписан.”, рекао је Лукач и додао:

“БиХ је једина земља у Европи која нема сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом, то наноси велику штету. Са Еурополом можемо да добијемо велики број података како би се бринули о безбједности наших грађана. Међутим, Драган Мектић је то четири године држао у ладици, у неким састанцима смо се договорили да то имплементирамо да буде како је потписано. Када смо очекивали да то буде урађено, изгубили смо двије године и ништа се није догодило”.

“Немогуће је да неко у БиХ може ратификован међународни споразум мијењати и његову суштину промијенити и да то имплементира у пракси на неки други начин. Ми то нећемо прихватити. Тражимо да се споразум имплементира онако како је потписан и ратификован”, поручио је министар Лукач, гостујући у емисији "Директно" на АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана