Lukač: Gotovo svi teroristički akti u Evropi, pa i svijetu, imaju neku vezu sa BiH

G.S.
Lukač: Gotovo svi teroristički akti u Evropi, pa i svijetu, imaju neku vezu sa BiH

Gostujući u emisiji Direktno na ATV, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da skoro svi teroristički akti u Evropi i svijetu imaju neku vezu sa BiH.

“Korijeni terorizma vezani za BiH sežu unazad mnogo godina. Naročito kada su u toku ratnih dejstava oformila i pojavila grupa džihadista formirana na teritoriji FBiH uz pomoć političkog Sarajeva. Oni su doveli džihad-ratnike koji su oformili odred El mudžahid koji je napravio stravične zločine nad Srbima. To su bili korijeni radikalnog islama u BiH. Znamo da su nakon završetka ratnih dejstavau BiH, upravo uz pomoć muslimanske vlasti tog vremena, dobili pasoše, lične karte, formirali porodice i ostali u BiH. Ali su posijali sjeme radikalnog islama koji i danas živi u BiH”, rekao je Lukač.

“Mi danas imamo desetine paradžemata koji su uglavnom formirani iz tog jezgra u kojem su ljudi napravili jedan novi vjerski pravac u BiH a to je vehabizam. Sve i jedan teroristički akt u BiH upravo se desio od strane vehabija. Skoro svi teroristički akti koji su se desili na tlu Evrope, pa čak i na svjetskom nivou imaju veze sa BiH. Da li su ti izvršioci samih krivičnih dijela bili prisutni u BiH u toku rata ili poslije rata ili su imali kontakte sa ljudima u BiH upravo kroz ove paradžemate, ili su koristili oružje i municiju, eksploziv za izvršenje terorističkih akata na tlu Evrope, a da su imali veze sa BiH. Neka poveznica postoji sa najvećim brojem izvršenih terorističkih djela na tlu Evrope sa BiH i to je poražavajuće za BiH. Nemoguće je da ne budemo na udaru svjetskih policijskih agencija i svih onih koji se bave problemom terorizma u čitavom svijetu i da ne budemo prepoznati kao utočište potencijalnih terorista”, poručio je ministar Lukač.

Teroristi koji su srušili kule bliznakinje u Njujorku su bili pripadnici odreda El mudžahid, bili su u BiH, a bili su direktni izvršioci tog napada.

BiH na državnom nivou nije radila mnogo na sprečavanju širenja vehabijskog pokreta i paradžemata. Oni danas žive rade svoj posao i dalje, na suptilniji način, ali čekaju pogodan trenutak. Razvijaju infrastrukturu.

“MUP Srpske je odlučio da napravi upravu za borbu protiv terorizma. Trenutno jedino MUP Republike Srpske ima takav koncept borbe protiv terorizma u BiH. Za sve ove godine Uprava je došla do mnogo podataka. Na osnovu naših podataka preduzete su određene akcije za kontrolu i hapšenje terorista na tlu Evrope. Na takav način mi u Republici Srpskoj držimo situaciju pod kontrolom“, rekao je Lukač.

Ministar je podsjetio i da uvijek imamo usamljenih pojedinaca koji mogu da izvrše teroristički napad i naveo primjer napada na policijsku stanicu u Zvorniku, napad na vojnike u Rajlovcu i druge.

Lukač: Memorandum je koristan, ali ne na način na koji je potpisan

Protekle sedmice pred narodnim poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske raspravljalo se o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske nakon prihvatanja odluka u Predsjedništvu BiH kojima je srpski član, Milorad Dodik bio preglasan.

Jedna od tih odluka je Memorandum saradnje sa SAD-om.

“U prethodnom periodu Ministarstvo bezbjednosti sa tadašnjim ministrom Mektićem, pokrenulo je jednu proceduru potpisivanja takvog jednog Memoranduma, ne tražeći mišljenje MUP-a Srpske, niti su konstatovali da se to u praksi ne može sprovesti bez MUP-a Srpske”, rekao je Lukač i dodao da američka administracija nije ni sa evropskim zemljama zaključila takav Memorandum”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač.

Taj sporazum jeste dobar u smislu da se prati kretanje mogućih kriminalaca i terorista na svjetskom nivou. Ali to mora biti u skladu sa Ustavom, što ovdje nije bio slučaj.

“Mi smo tražili da se iz Ministarstva unutrašnjih poslova da to riješimo na jednostavan način. Da se Memorandum doda da je pored Ministarstva bezbjednosti i njihove nadležnosti u skladu sa zakonom, da su nadležna i ostala policijska tijela u BiH. To je podrazumijevalo MUP Srpske, SIPA-u, kantonalne MUP-ove i sve ostale koji se bave bezbijednosti BiH. Ali advokati iz SAD-a su rekli da oni nisu spremni da naprave takav ustupak u sporazumu koji je već potpisan. Poslije takvog stava predsjednik Dodik je pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, to je došlo u Skupštinu koja je to dvotrećinskom većinom rekla da je to na štetu Republike Srpske i da taj sporazum ne može da bude potpisan.”, rekao je Lukač i dodao:

“BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema saradnju sa EUROPOL-om, to nanosi veliku štetu. Sa Europolom možemo da dobijemo veliki broj podataka kako bi se brinuli o bezbjednosti naših građana. Međutim, Dragan Mektić je to četiri godine držao u ladici, u nekim sastancima smo se dogovorili da to implementiramo da bude kako je potpisano. Kada smo očekivali da to bude urađeno, izgubili smo dvije godine i ništa se nije dogodilo”.

“Nemoguće je da neko u BiH može ratifikovan međunarodni sporazum mijenjati i njegovu suštinu promijeniti i da to implementira u praksi na neki drugi način. Mi to nećemo prihvatiti. Tražimo da se sporazum implementira onako kako je potpisan i ratifikovan”, poručio je ministar Lukač, gostujući u emisiji "Direktno" na ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana