Лукач: Брзо расвјетљавање тешког убиства потврда способности полиције

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач предао је данас захвалницу Полицијској управи Бањалука за брзи и ефикани рад на расвјетљавању тешког убиство Ариела Богдановића (28) и истакао да овакав рад потврђује способност Полиције Српске.

Он је рекао да је, након овако бруталног убиства од 2. децембра које није специфично ни за Бањалуку нити за Републику Српску, бањалучка Полицијска управа у сарадњи са Управом за организовани криминалитет, Управом за полицијску подршку, Специјалном једнициом Жандармеријом предузла опсежне мјере и радње ради откривања извшиоца, те да је злочин брзо разријешен.

"Људи заслужују све похвале. Овакав рад је оно што говори о доброј организованости Полиције Српске да се бори и са оваквим дјелима", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци након пријема за полицијске службенике, захваљујући чијем раду је то убиство брзо разријешено.

Према његовим ријечима, рад на случају био је тежи због чињенице да полиција у старту није имала чак ни почетне информације, осим видео-снимка, јер ни убијени ни извршилац нису имали кривичних дјела, нити се радило о криминалном обрачуну.

Лукач је нагласио да полиција, захваљујући добром оперативном раду на терену, али и сарадњи МУП-а и локалних заједница у Републици Српској на успостављању видео-надзора, утврдила кретање извршиоца, дошла до свједока који су помогли да буде идентификован и ухапшен.

"Мислим да имамо довољно доказа за осуђујућу пресуду, али ће полиција и тужилаштво наставити даље да прикупљају доказе до најситнијих детаља да се све разријеши. Суд је тај који ће донијети пресуду која би, према мом мишљењу, требала бити максимална по позитивним законским прписима", навео је Лукач.

Лукач је уједно изразио незадовољство због тога што су одређени медији и портали емитовали снимак тог бруталног убиства, рекавши да је такв потез неодговоран и апсолутно неприхватљив.

Он каже да не схвата да ти медији нису размишљали о породици убијеног, рођацима, пријатељима, али ни малољетној дјеци која имају приступ мрежама нити о томе да тиме утичу на истрагу.

"Такве ствари су апсолутно неприхватљиве и зато апелујем на медије у будуће да то нераде. О овом случају смо обавијестили тужиоца и надам се да ће сагледати све по том питњу и изјаснисти се да ли постоји утицај на истрагу, или било какво кривично дјело, па ће у том случају полиција спровести истрагу и санкционисати све који су злоупотријебили снимак", истакао је Лукач.

Он је у име МУП-а и у своје име изразио саучешће породици убијеног Богдановића.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић, који је примио захвалницу, рекао је да је ово тешког убиство изазвало велико узнемирење јавности, честитајући припадницима ове управе на његовом расвијтетљавању, као и другим организационим јединицама МУП-а који су дали подршку.

Због сумње да је починио кривично дјело тешког убиства Богдановића, лишен је слободе Далибор Мандић у раним јутарњим часовима 3. децембра у Бањалуци, а Окружни суд му је одредио једномјесечни притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана